Venezuela

Maduro proglasio pobjedu na izborima, oporba tvrdi da se dogodila ogromna prevara

Venezuelanska oporba optužuje da je došlo do "raširene prijevare pri prebrojavanju glasova" i obećala je osporiti rezultate.
Vijesti / Svijet | 29. 07. 2024. u 07:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Nicolas Maduro pobijedio je na predsjedničkim izborima u Venezueli, prema djelomičnim rezultatima koje je objavilo izborno vijeće.

Čelnik Nacionalnog izbornog vijeća (CNE) Elvis Amoroso, koji je blizak Madurov saveznik, rekao je da nakon 80% prebrojanih glasova predsjednik Maduro ima 51.20% glasova, u usporedbi s 44.02%, koliko je dobio njegov glavni suparnik.

Venezuelanska oporba optužuje da je došlo do "raširene prijevare pri prebrojavanju glasova" i obećala je osporiti rezultate. Ujedinila se iza kandidata Edmunda Gonzaleza kako bi pokušali smijeniti Madura nakon 11 godina na vlasti, javlja Index.

Oporba je rasporedila tisuće svjedoka na biračka mjesta diljem zemlje kako bi mogla napraviti vlastito prebrojavanje glasova. Međutim, glasnogovornica koalicije koju vodi Gonzalez rekla je da su njihovi svjedoci bili "prisiljeni otići" na mnogim biračkim mjestima.

Opozicija je također pozvala pristaše da bdiju u biračkim centrima kako bi nadgledali proces prebrojavanja u "odlučujućim satima" nakon zatvaranja birališta.

Oporba optužuje za prevaru

Ankete javnog mnijenja davale su Gonzalezu veliku prednost pred Madurom.

Mnogi glasači rekli su da žele promjene nakon 25 godina koliko je na vlasti socijalistička stranka PSUV - prvo pod vodstvom pokojnog predsjednika Huga Chaveza, a nakon njegove smrti pod Nicolasom Madurom.

Glasanje u Venezueli je elektroničko. Glasači na glasačkom stroju pritišću gumb dodijeljen njihovom preferiranom kandidatu. Elektronički rezultati šalju se u sjedište CNE-a, ali stroj također ispisuje papirnatu potvrdu koja se zatim stavlja u glasačku kutiju.

Po zakonu, stranke smiju poslati svjedoke na prebrojavanje tih papirnatih potvrda, koje se obavlja na svakom biračkom mjestu. Oporba je rekla da joj je omogućen pristup manje od trećini tiskanih računa.

Njihov je plan bio pratiti te rezultate kako bi vidjeli jesu li u skladu s rezultatima koje je objavio CNE.

Oporbena čelnica: Poruka vojsci. Narod Venezuele je odlučio

Američki Edison Research prognozirao je u izlaznoj anketi 65 posto glasova za Gonzaleza i 31 posto za Madura. Anketa venezuelanske tvrtke Meganalisis predviđala je aktualnom predsjedniku samo 14 posto glasova i 65 posto glasova kandidatu oporbe.

Oporbena čelnica Maria Corina Machado pozvala je vojsku da se usprotivi rezultatima. "Poruka vojsci. Narod Venezuele odlučio je: ne želi Madura", napisala je Machado na X-u. "Vrijeme je da se svrstate na pravu stranu povijesti. Imate priliku, sada".

Venezuelska vojska podržava predsjednika Madura i vojni dužnosnici nisu javno pokazivali da su mu odlučili uskratiti potporu, napominje Reuters.

Ministar obrane general Vladimir Padrino izjavio je da će oružane snage poštovati izborne rezultate.

Kopirati
Drag cursor here to close