Ništa od primirja

Izrael nastavio granatiranje - ''užasni izvještaji iz Libanona''

Ističe se da je također netočna informacija koju je objavio izraelski Kanal 12 da je Netanjahu naredio izraelskoj vojsci da ublaži udare u Libanonu
Vijesti / Svijet | 26. 09. 2024. u 12:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SAD, Francuska i drugi saveznici pozvali su na trenutni 21-dnevni prekid vatre kako bi se omogućili pregovori u sukobu između Izraela i Hezbolaha.

Zajednička izjava, dogovorena na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, navodi da su nedavne borbe neprihvatljive i predstavljaju neprihvatljiv rizik od šire regionalne eskalacije.

"Pozivamo na trenutni 21-dnevni prekid vatre duž libanonsko-izraelske granice kako bi se otvorio prostor za diplomaciju. Pozivamo sve strane, uključujući vlade Izraela i Libanona, da odmah prihvate privremeni prekid vatre", stoji u priopćenju.

Dok se poziva na prekid vatre, Izrael se priprema za mogući kopneni upad u Libanon. Iz ureda izraelskog premijera poručeno je da nema prekida vatre i da su vijesti o primirju laž.

Katar: Primamo užasne izvještaje iz Libanona

Katar kaže da prima "užasne izvještaje iz Libanona o napadima na cijele obitelji, na način koji je sličan zločinima u Gazi".

Glasnogovornik vlade Majed al-Ansari pozvao je na deeskalaciju situacije u Libanonu tijekom konferencije za novinare u Dohi. Al-Ansari kaže da katarska vlada ne vidi "nikakvu diskriminaciju između civila i militanata u ovim napadima".

Njegovi komentari uslijedili su nakon zajedničkog poziva Katara - uz 12 zemalja, uključujući SAD i UK - na prekid vatre između Izraela i Hezbolaha.

Hezbolah: Pogodili smo komplekse vojne industrije Rafael

Ranije je izraelska vojska priopćila da je iz Libanona na njezin teritorij ispaljeno oko 45 raketa. Neke od njih su presretnute, dok su ostale pale na otvoreno tlo, navode Izraelske obrambene snage (IDF).

Sada Hezbolah kaže da je raketama gađao izraelsku obrambenu infrastrukturu, gađajući mjesta u sjevernom Izraelu, blizu Haife. Hezbolah tvrdi da je "bombardirao komplekse vojne industrije Rafael" koristeći "salve raketa".

Rafael Advanced Defense Systems izraelska je obrambena tvrtka koja je razvila obrambeni sustav od projektila Iron Dome. Nema izvješća da je objekt Rafael oštećen.

Libanonski ministar: Izrael je pogodio most koji povezuje Libanon i Siriju

"Izraelski zračni napad pogodio je sirijski kraj malog mosta koji omogućava prijelaz u Libanon", rekao je libanonski ministar prometa Ali Hamieh.

Dodao je da se još ne zna li prijelaz još uvijek upotrebljiv nakon napada.

Kopirati
Drag cursor here to close