Nakon pokušaja atentata

Musk sad i službeno dao svoju "punu podršku" Trumpu

Nakon pucnjave i pokušaja atentata na Trumpovom skupu, platforma X se suočava s pomnim nadzorom zbog širenja teorija zavjere, dok druge platforme usmjeravaju korisnike prema provjerenim vijestima.
Vijesti / Svijet | 14. 07. 2024. u 17:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon pucnjave na skupu Donalda Trumpa, u kojoj je bivši američki predsjednik u pokušaju atentata i ozlijeđen, na platformi X su se brzo pojavile teorije zavjere, uz promicanje popularnih tema poput "#falseflag" i "scenski".

Poplava takvih teorija na platformi X je u skladu sa snažnim zagovaranjem "slobode govora" na platformama društvenih medija, koju zagovara Elon Musk, što ponekad može uključivati i dezinformacije.

Nakon pucnjave, Musk je objavio svoju "potpunu podršku" Trumpu. Bloomberg je otkrio Muskovu nedavnu donaciju pro-Trumpovom super PAC-u, opisujući je kao "veliki iznos" za napore za njegov reizbor za novog američkog predsjednika.

Musk je nedavno usvojio konzervativnija stajališta, podržavajući teoriju zavjere o "velikoj zamjeni" i bijeli ponos. Njegovo podržavanje pojačava sve veći broj utjecajnih osoba iz Silicijske doline koji podupiru Trumpovu kampanju.

Na platformi X, popularnim zavjerama o pucnjavi nedostaje dubina i koherentnost. Većina postova kratki su komentari koji sugeriraju da je snimanje lažno ili inscenirano, iako nema dokaza koji bi poduprli te tvrdnje. Segment platforme X s trendovima, međutim, povećava njihovu vidljivost.

Druge platforme društvenih medija su odgovornije postupile u situaciji. YouTube je u rezultatima pretraživanja dao prednost isječcima s vijestima i provjerenim kreatorima, javlja Zimo.

Facebook je usmjeravao korisnike na novinske kuće, nakon što je uklonio svoj odjeljak s trendovskim temama 2018. godine zbog problema s kuriranjem.

Teme su povremeno prikazivale objave zavjere na vrhu svog trendovskog odjeljka, ali ne dosljedno.

Platforma X nije u međuvremenu odgovorila na zahtjeve za komentar iz američkih medija. E-poruka upućena timu za novinare dobila je samo automatski odgovor: Sada smo zauzeti, provjerite kasnije, piše portal The Verge.

Unatoč širenju zavjera, službeni račun platforme X protekle se večeri nazivao "globalnim gradskim trgom". To ukazuje na prihvaćanje uloge mjesta središta rasprava od strane platforme X, bez obzira na točnost podijeljenog sadržaja.

Kopirati
Drag cursor here to close