Operacija Pierce Arrow

Na današnji dan prije 60 godina: Prvo američko bombardiranje Vijetnama

Radilo se o operaciji pod nazivom Pierce Arrow. Bombardiranje je izvršeno ubrzo nakon znamenitog incidenta u Tonkinškom zaljevu, koji je zapravo poslužio kao okidač američko-vijetnamskog oružanog sukoba.
Vijesti / Svijet | 05. 08. 2024. u 13:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Povijesna arhiva / Američko bombardiranje Vijetnama, ilustracija

Na današnji dan prije 60 godina, 5. kolovoza 1964. izvedeno je prvo američko bombardiranje Vijetnama.

Radilo se o operaciji pod nazivom Pierce Arrow. Bombardiranje je izvršeno ubrzo nakon znamenitog incidenta u Tonkinskom zaljevu, koji je zapravo poslužio kao okidač američko-vijetnamskog oružanog sukoba.

Tijekom operacije Pierce Arrow Amerikanci su izveli 64 zračna udara s nosača zrakoplova USS Ticonderoga i USS Constellation. Korišteni su zrakoplovi A-4 Skyhawk (lovačko-bombarderski zrakoplovi američke mornarice koji su mogli polijetati s nosača zrakoplova).

Zanimljivo je da je pri tom američkom udaru uništeno navodno oko 10 % svih sjevernovijetnamskih rezervi nafte. Tadašnji američki predsjednik, koji je naredio operaciju Pierce Arrow, bio je Lyndon B. Johnson (naslijedio je ubijenog Kennedyja prethodne, 1963.

Početkom kolovoza 1964. u Tonkinskom su zaljevu sjevernovijetnamski torpedni čamci napali američke razarače (iako prvi napad nije rezultirao američkim gubitcima, a drugi nije potvrđen), pa je američki Senat odobrio predsjedniku Lyndonu Johnsonu oružane operacije protiv Sjevernog Vijetnama. godine). 

Video: The Gulf of Tonkin Incident (1964)

Uslijedili su američki zrakoplovni napadi na Sjeverni Vijetnam te je do srpnja 1968. SAD na Sjeverni Vijetnam bacio oko 2,5 milijuna tona bombi (napadima su posebno bili izloženi Hanoi te Haiphong i druge luke u Tonkinskom zaljevu; sredinom 1968.

SAD je u ratu koristio oko 3000 borbenih zrakoplova, uglavnom s nosača VII. (Pacifičke) flote i iz baza u Tajlandu, a velike žrtve i štete prouzročio je i primjenom kemijskog i biološkog oružja).

Početkom veljače 1965. stigle su u Južni Vijetnam i prve skupine američkih kopnenih snaga kako bi pomogle južnovijetnamskoj vojsci u sukobima (američkim snagama pridružile su se i jedinice Australije, Novog Zelanda, Filipina, Južne Koreje i Tajlanda).

Istodobno su Sjeverni Vijetnam i Vietkong dobili znatnu financijsku i vojnu pomoć SSSR-a i Kine (u Sjevernom Vijetnamu je tijekom sukoba bilo oko 3000 sovjetskih vojnih savjetnika te oko 300 000 pripadnika kineskoga vojnog i pomoćnog osoblja).

Američko vojno zapovjedništvo u Vijetnamu temeljilo je svoje operacije na pokušaju iscrpljivanja protivnika izvan gusto naseljenih područja, ali bez trajnijih uspjeha. Broj američkih vojnika u Južnom Vijetnamu popeo se s 268 000 (1966) na oko 500 000 (1968).

Iste je godine južnovijetnamska vojska imala oko 800 000, mahom slabo učinkovitih, pripadnika, uz mnogobrojne paravojne snage, dok su snage Vietkonga imale oko 340 000 pripadnika, kojima je pomagalo oko 80 000 sjevernovijetnamskih vojnika, te su nadzirale oko 60% Južnoga Vijetnama. 

Video: 60 Photos Of The Vietnam War You Must See!

Opširnije o tijeku i završetku rata u Vijetnamu PROČITATI OVDJE

Kopirati
Drag cursor here to close