Korištenje državnih resursa

Plenković obilazio rodbinu u policijskom gliseru?

Policijski izvor navodi kako je Plenković posjećivao Hvar i Brač samo manjim dijelom zbog stvarnih službenih razloga…
Vijesti / Svijet | 03. 09. 2024. u 09:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je u hrvatskoj javnosti problematizirano korištenje helikoptera kojima je letio hrvatski predsjednik Zoran Milanović, mediji su se sada dali u brojanje korištenja policijskog čamca premijera Andreja Plenkovića.

Hvar i Brač

Tako je Nacional objavio kako je Plenković putovao više desetaka puta tijekom svojih mandata na otoke Hvar i Brač koristeći policijski gliser, točnije, policijsko ophodno plovilo koje se koristi za nadzor mora i granice.

Otkrio je to Nacionalu visoki policijski izvor potaknut manipulacijama ministra obrane Ivana Anušića, koji je tijekom proteklog vikenda dostavio Večernjem listu informacije o broju letova hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića vojnim helikopterima.

''Isti policijski izvor smatra da se, u najmanju ruku, može tvrditi da je hrvatski premijer taj koji neprimjereno koristi državne resurse, navodeći da je on posjećivao Hvar i Brač samo manjim dijelom zbog stvarnih službenih razloga, a uglavnom zapravo kako bi posjetio članove obitelji i rodbinu koji ondje stanuju'', piše Nacional.

Milanovićevi letovi

Mediji su ranije objavili kako je u Izvješću načelnika GS OSRH utvrđeno kako je Milanović koristio helikoptere HRZ-a ukupno 74 puta, a brodove HRM-a osam puta u razdoblju od veljače 2020. do kolovoza 2024. godine.

Premijer Andrej Plenković prije nekoliko dana referirao se na članak objavljen u Nacionalu, prema kojem je predsjednik Zoran Milanović tražio od VSOA-e da provjeri kako cure informacije oko njegovih letova helikopterom, govoreći da Hrvatska nije nabavljala Black Hawkove da bi služili kao taksi.

S premijerom se oko trošenja resursa MORH-a složio i ministar obrane Ivan Anušić, uz objašnjenje da ''sve što se događa na trošak Oružanih snaga kao ministar želi znati jer odgovara za provedbu proračuna''.

Milanović je odgovorio da informacije o njegovim letovima predstavljaju ugrožavanje njegove i nacionalne sigurnosti, uz napomenu da Plenković leti avionom koji je deset puta skuplji ''iz Velike Gorice u Dugo Selo sa stranačkom ekipom''.

Večernji list opak pipe da je Milanović prema tim podacima, helikoptere Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koristio 348 puta. U MORH-u navode da je bilo i više letova, ali su podaci skupljani po hitnoj proceduri. Ukupno trajanje letova iznosi 241 sat i 25 minuta. Predsjednik je, zaključuju novine, u prosjeku koristio helikoptere svaki peti dan svog mandata.

Ruski i američki helikopter

Najčešća su putovanja bila do Hvara, gdje je prema uvidima Večernjeg letio na desetke puta. Osim Hvara, spominju se Brijuni, Sinj, Slunj, Dubrovnik, Korčula, Gračac i Karlovac. Uglavnom putuje u društvu od tri do 15 osoba, čija imena nisu navedena.

U helikopteru tipa Mi-8 MTV Milanović je imao 120 letova, u trajanju od 80 sati i 20 minuta. Najviše je letio helikopterom ruske proizvodnje, ali suvremenijim Mi-171 Sh. Zabilježeno je 138 letova u ukupnom trajanju od 97 sati i 30 minuta.

Spomenutim Black Hawk UH-60M helikopterom američke proizvodnje, oko kojeg danima traju pregovori, Milanović je prema podacima Večernjeg lista letio 90 puta u ukupnom trajanju od 63 sata i 35 minuta.

U izvještaju su navedeni i podaci o tome koliko je puta koristio brodove HRM-a. Prema pisanju Večernjeg lista, koristio ih je umjereno i isključivo u prvim godinama mandata. Navode da je ophodni brod Omiš OOB-31 koristio tri puta, sveukupno 20-ak sati, dok je motorni brod Učku koristio učestalije, u četiri navrata.

Kopirati
Drag cursor here to close