Napad u Beogradu

Srbija: Među privedenim i državljanin BiH, supruga napadača locirana u Crnoj Gori

"Prilikom pretresa određeno je zadržavanje za Kemala Begovića iz Novog Pazara, u njegovom stanu je pronađen prsluk sa zastavom takozvane Islamske države. Treće lice je Haris Šundo, državljanin BiH", kazao je Dačić.
Vijesti / Svijet | 30. 06. 2024. u 11:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar policije Ivica Dačić i veleposlanik Izraela Jahel Vilan posjetili su ranjenog pripadnika Žandarmerije u terorističkom napadu ispred izraelskog veleposlanstva.

Docent Dušan Micić je priopćio da je ranjeni muškarac stabilno i na kontinuiranom praćenju u jedinici intenzivne njege te da ga očekuje oporavak od operacije koju je imao.

Oružje za 115 KM 

Dačić je izjavio da je jasno što su bile glavne, moguće mete, piše N1

"Naša policija je herojskim činom našeg pripadnika Miloša Jevremovića spriječila daljnji tijek ovog terorističkog akta, veleposlanik ga je obišao, želim i njemu i izraelskoj državi da se zahvalim na izjavama podrške našem policajcu. Srbija je pokazala da može zaštititi ne samo sigurnost zemlje, već i diplomatsko konzularna predstavništva koja se nalaze u našoj zemlji", kaže Dačić.

Vilan je rekao da je "ova posjeta prvi radostan trenutak u posljednja 24 sata".

"Želim zahvaliti bolnici i doktorima koji su policajcu spasili život, u takvim terorističkim aktima razlika između ovoga što smo vidjeli i mnogo ozbiljnije situacije je mala. Važno je bilo za mene da dođem i izrazim iskrenu zahvalnost, ne samo u moje ime, ime veleposlanstva, već i u ime moje vlade i izraelskih ljudi. Mi znamo bolje od svih što je terorizam, nema i ne smije da bude opravdanja za terorizam", kaže on.

Dačić je obavijestio javnost da je supruga napadača napustila zemlju 27. lipnja i otišla u Crnu Goru.

"Pronašli smo prilikom pretresa njegove kuće u Mladenovcu račun, samostrijel je kupio dan prije ovog terorističkog akta, 28. lipnja u radnji u Zemunu. Rekao sam ljudima iz PU u Beogradu da idu u radnju i provedu mere protiv toga što su prodali, ali sam dobio odgovor da to oružje spada u takozvanu D kategoriju oružja za koje nije potrebna dozvola nadležnih organa da se kupi. Za 6.900 dinara (115 KM) je kupio taj samostrijel kojim je mogao ubiti policajca. Zato takve gluposti koje u zakonima pišu, to pod hitno mora da se mijenja, da se uskladu s realnim životom. Kako samostrijel nije opasan kad je policajac zamalo izgubio život", poručio je Dačić.

Video: Ministar Dačić proglasio crveni nivo bezbednosnih pretnji od terorizma

Supruga otišla dva dana ranije 

Prema njegovim riječima, treba odvojiti dvije stvari.

"Jedna je sam akt, sama istraga, je li bio sam ili je imao pomagače, a drugo je pitanje raznih ovih ekstremista za koje može da se kaže da postoje osnovane sumnje da je riječ o terorističkom udruživanju", kazao je Dačić.

Dodao je kako su uhitili i priveli nekoliko osoba.

"Kao što ste jučer mogli vidjeti, riječ je o jednoj osobi koja je jučer uhićena, Igor Despotović, on je također konvertit u Islam. Prilikom pretresa određeno je zadržavanje za Kemala Begovića iz Novog Pazara, u njegovom stanu je pronađen prsluk sa zastavom takozvane Islamske države. Treće lice je Haris Šundo, državljanin BiH, nema odobren boravak u Srbiji, bit će mu izrečena mjera udaljenja iz Srbije. Kod jedne osobe je pronađen video zapis gdje se s nožem u ruci zaklinje na vjernost Islamskoj državi, ali tužiteljstvo je ocijenilo da tu nema elemenata krivičnog dela, naše mišljenje je da to jest", kazao je Dačić.

Idućih nekoliko dana će, dodaje, zadržati crveni nivo opasnosti od terorističkih napada.

"To podrazumijeva i pojačano prisustvo policije na vidljivim mjestima, to je prije svega u interesu građana. Centar vehabizma se nalazi u Austriji za Balkan, na to smo ukazivali milijun puta. Tražili smo od kolega iz Crne Gore da obave razgovor sa suprugom, koja je otišla dva dana prije ovog akta, malo je sumnjivo da se to dogodi baš dva dana pred", zaključio je Dačić.

Crveni alarm do utorka 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je kako će crveni sigurnosni alarm najvjerojatnije biti na snazi do utorka.

"Mislim da ćemo do utorka sve razriješiti i da će do tada biti sve u redu", rekao je Vučić gostujući na TV Prva.

On je iznio i dodatne detalje o jučerašnjem napadu na izraelsko veleposlanstvo i njezino osiguranje, rekavši da je napadač bio izuzetno dobro obučen i da je strijelu ispalio držeći samostrijel u vrećici, kako bi napad bio potpuno neočekivan.

Vučić je ocijenio da je napad bio smišljen, ali da napadač nije očekivao da će mu policajac uzvratiti.

"Svaka čast pripadniku Žandarmerije za prisebnost i hrabrost. Postupio je po pravilima službe i ubio zlikovca", kazao je Vučić i dodao da će hrabri pripadnik MUP biti odlikovan.

Pripadnik Žandarmerije Miloš Jevremović (34) ranjen je u subotu u napadu ispred izraelskog veleposlanstva u Beogradu, kada je pogođen samostrijelom u vrat.

On je pucao na napadača koji je preminuo. 

Kopirati
Drag cursor here to close