VIDEO

Napad u Beogradu: Uhićen muškarac koji je ranije osuđen zbog veličanja "Islamske države"

Despotović je uhićen u nedjelju zbog sumnje na terorističko udruživanje i da je administrator više militantnih grupa na Internetu koje su pozivale na džihad.
Vijesti / Svijet | 30. 06. 2024. u 08:18 Bljesak.info
Dačić: Uhapšeno još jedno lice zbog sumnje na terorističko udruživanje

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Igor Despotović (25) koji je u subotu uhićen zbog sumnje da je bio u kontaktu s Milošem Žujovićem napadačem na policajca kod veleposlanstva Izraela u Beogradu, u travnju je osuđen za poticanje na izvršenje terorističkih djela.

Viši sud mu je izrekao prvostupanjsku kaznu zatvora od tri godine, dok Apelacijski sud treba donijeti konačno odluku s obzirom na to da je ovo druga prvostupanjska presuda, piše N1 Srbija

Proglašen je krivim jer je kontinuirano i javno, putem video snimaka, fotografija i tekstova iznosio i prenosio ideje kojima se posredno potiče na vršenje krivičnog djela terorizam.

U optužnici se navodi da je on na društvenim mrežama napravio nekoliko profila koji su bili javni i dostupni svima. Na tim profilima je postavljao niz tekstova, snimaka i fotografija koji veličaju organizaciju, koja je od strane Ujedinjenih naroda proglašena za terorističku – "Islamska država".

On je objavljivao fotografije naoružanih pripadnika i vođa terorističke grupe "Al-Kaida".

Također, Despotović je osuđivan presudom Višeg suda u Beogradu 2018. godine zbog krivičnog dela rasna i druga diskriminacija, na kaznu zatvora u trajanju od 6 mjeseci, koja je izvršena u prostorijama u kojima stanuje, uz primjenu elektronskog nadzor.

Despotović je uhićen u nedjelju zbog sumnje na terorističko udruživanje i da je administrator više militantnih grupa na Internetu koje su pozivale na džihad.

Sumnja se da je Despotović svakodnevno imao komunikaciju s Milošem Žujovićem koji je u subotu ispred izraelskog veleposlanstva iz samostrijela u vrat pogodio policajca.

Ozlijeđeni policajac je u samoobrani pucao i savladao napadača, koji je od zadobivenih ozljeda preminuo.

Video: Predsednik Vučić i ministar Dačić obišli povređenog pripadnika Žandarmerije Miloša Jevremovića
Kopirati
Drag cursor here to close