Kulminacija sukoba

Ajatolah Ali Khamenei naredio napad na Izrael; Netanyahu: Spremni smo za svaki scenarij

Netanyahu je rekao da je Izrael zadao teške udarce proiranskim militantnim skupinama u proteklih nekoliko dana, uključujući Hamas i Hezbollah.
Vijesti / Svijet | 31. 07. 2024. u 21:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izrael će snažno odgovoriti na bilo kakav napad, rekao je danas premijer Benjamin Netanyahu, nakon ubojstva vođe Hamasa Ismaila Hanija u Teheranu i višeg čelnika Hezbolaha u Beirutu.

"Građani Izraela, dani izazova su pred nama. Od napada u Beirutu prijetnje stižu iz svih smjerova. Spremni smo za svaki scenarij te ćemo se zajedno suprotstaviti svakoj prijetnji. Izrael će snažno odgovoriti na bilo kakvu agresiju", rekao je Netanyahu u televizijskoj izjavi.

Netanyahu je rekao da je Izrael zadao teške udarce proiranskim militantnim skupinama u proteklih nekoliko dana, uključujući Hamas i Hezbollah, piše Hina. 

Međutim, nije spomenuo Hanijevo ubojstvo koje je izazvalo prijetnje osvetom.

Iako se vjeruje da je napad na Hanija izveo Izrael, vlada u Jeruzalemu nije preuzela odgovornost i objavila je da neće komentirati njegovo ubojstvo.

U međuvremenu je zamjenik čelnika Hamasa u Gazi Khalil Al-Hayya rekao da je Hanija projektil "izravno" pogodio.

Kao rezultat raketnog udara uništeni su prozori, vrata i zidovi u njegovoj sobi, rekao je Al-Hayya na konferenciji za novinare u Teheranu, pozivajući se na svjedoke koji su bili s Hanijem u Iranu.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres vjeruje da napadi u Beirutu i Teheranu ovog tjedna označavaju "opasnu eskalaciju" sukoba na Bliskom istoku, rekao je danas njegov glasnogovornik.

"Sve je jasnije... da samo obuzdavanje nije dovoljno u ovo iznimno osjetljivo vrijeme. Glavni tajnik poziva sve da rade na regionalnoj deeskalaciji u interesu dugoročnog mira i stabilnosti za sve", stoji u priopćenju glasnogovornika Stephanea Dujarrica.

Iranski čelnik naredio je napad na Izrael zbog ubojstva Haniyeha

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, izdao je naredbu Iranu da izravno udari na Izrael, kao odmazdu za ubojstvo čelnika Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu, izjavila su trojica iranskih dužnosnika upoznatih s naredbom.

Khamenei je izdao naredbu na hitnom sastanku iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost u srijedu ujutro, ubrzo nakon što je Iran objavio da je Haniyeh ubijen, rekla su ova tri iranska dužnosnika, uključujući dva člana Revolucionarne garde.

Zamolili su da se njihova imena ne objavljuju jer nisu ovlašteni javno govoriti.

Iran i Hamas optužili su Izrael za atentat. Izrael, koji je u ratu s Hamasom u Pojasu Gaze, nije niti priznao niti zanijekao ubojstvo Haniyeha, koji je bio u Teheranu na inauguraciji novog iranskog predsjednika.

Izrael ima dugu povijest ubijanja neprijatelja u inozemstvu, uključujući iranske nuklearne znanstvenike i vojne zapovjednike.

Khamenei, koji ima posljednju riječ u svim državnim pitanjima, a također je i vrhovni zapovjednik oružanih snaga, naložio je vojnim zapovjednicima iz Revolucionarne garde i vojske da pripreme planove i za napad i za obranu u slučaju da rat se širi i Izrael ili Sjedinjene Države napadnu Iran, rekli su dužnosnici.

U svojoj javnoj izjavi Khamenei je signalizirao da će Iran uzvratiti izravno, rekavši, "vidimo da je osveta njegove krvi naša dužnost", jer se to dogodilo na teritoriju Islamske Republike.

Rekao je da je Izrael pripremio pozornicu za dobivanje "teške kazne".

Izjave drugih iranskih dužnosnika, uključujući novog predsjednika Masouda Pezeshkiana, ministarstvo vanjskih poslova, gardu i iransku misiju pri UN-u, također su otvoreno govorile da će Iran uzvratiti Izraelu i da ima pravo braniti se od kršenja svojih zakona. suverenitet.

Iran i regionalne snage koje podržava - Hamas, Hezbollah u Libanonu, Hutiji u Jemenu i više milicija u Iraku - čine ono što oni nazivaju "osovinom otpora".

Čelnici tih skupina bili su u utorak u Teheranu na inauguraciji novog predsjednika Pezeshkiana.

Haniyeh je ubijen oko 2 sata ujutro po lokalnom vremenu, nakon što je prisustvovao ceremoniji i sastao se s Khameneijem.

Kopirati
Drag cursor here to close