Trenutan učinak

Niger prekida odnose s Ukrajinom

Abdramane je u jučerašnjoj televizijskoj izjavi naveo kako će odluka Nigera o prekidu veza s Kijevom imati "trenutan učinak", prenosi Kyiv Independent.
Vijesti / Svijet | 07. 08. 2024. u 09:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zapadnoafrička država Niger prekida diplomatske odnose s Ukrajinom, objavio je u utorak glasnogovornik vlade Amadou Abdramane, samo dva dana nakon što je susjedni Mali donio istu odluku.

Mali je prekinuo diplomatske odnose s Ukrajinom u nedjelju zbog navodne potpore Kijeva pobunjenicima predvođenim Tuarezima, nakon izvješća da su malijski vojnici i vagnerovci pretrpjeli značajne gubitke u bitkama u nedavnim sukobima s protuvladinim pobunjenicima.

Abdramane je u jučerašnjoj televizijskoj izjavi naveo kako će odluka Nigera o prekidu veza s Kijevom imati "trenutan učinak", prenosi Kyiv Independent.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je odluku Malija o prekidanju diplomatskih veza "ishitrenom" i "vrijednom žaljenja", naglasivši kako prijelazna vlada Malija nije pružila dokaze koji potvrđuju umiješanost Ukrajine u incidente između Wagnerovih plaćenika i tuareških pobunjenika.

"Ukrajina se bezuvjetno pridržava normi međunarodnog prava, nepovredivosti suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti drugih zemalja", poručilo je ministarstvo. Teške borbe izbile su u sjevernom Maliju krajem srpnja, a protuvladini borci su izvijestili da su uništili "cijelu kolonu malijske vojske i ruskih plaćenika".

Andrij Jusov, glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne službe (GUR), aludirao je na moguću suradnju između ukrajinskih obavještajnih službi i malijskih pobunjenika. Objave Nigera i Malija dolaze u trenutku kada ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba kreće na diplomatsku turneju po nekoliko afričkih zemalja.

Kuleba je prije dva dana stigao u Malavi, a posjetit će i Zambiju te Mauricijus. Ukrajinski čelnik Volodimir Zelenski je krajem prošle godine izjavio kako će razvoj veza s afričkim zemljama biti jedan od vanjskopolitičkih prioriteta Ukrajine u 2024. godini.

Kopirati
Drag cursor here to close