40.000 tražitelja azila

Nizozemska kani proglasiti izvanredno stanje da bi ograničila broj tražitelja azila

Svake godine u Nizozemsku stigne oko 40.000 tražitelja azila, što, kako tvrde kritičari, negativno utječe na manjak stambenog prostora u zemlji. Zbog toga namjeravaju proglasiti izvanredno stanje kako bi na taj način ograničili broj tražitelja azila.
Vijesti / Svijet | 13. 09. 2024. u 16:20 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nizozemska namjerava proglasiti izvanredno stanje kako bi na taj način ograničila broj tražitelja azila koji ulaze u zemlju.

Desno orijentirana ministrica za azil Marjolein Faber rekla je da će takav potez nizozemskoj vladi omogućiti da "vrlo brzo" suspendira dijelove postojećih zakona o azilu, javila je Hina.

40.000 tražitelja azila

Pojedinosti plana trebale bi biti objavljene kasnije u petak nakon što vlada premijera Dicka Schoofa predstavi svoj politički program u Haagu.

Svake godine u Nizozemsku stigne oko 40.000 tražitelja azila, što, kako tvrde kritičari, negativno utječe na manjak stambenog prostora u zemlji.

Nizozemska vlada u slučaju krize može proglasiti izvanredno stanje zahvaljujući upotrebi kraljevskog dekreta, kojim joj je omogućeno da poduzme određene mjere bez odobrenja parlamenta, kako je to bilo za vrijeme pandemije COVID-a.

No takva odluka mora biti pravno obrazložena, a pravni stručnjaci postavili su pitanje je li broj tražitelja azila, koji je ostao stabilan, dostatan da se kriza i proglasi.

Oporba ogorčena

Oporbene stranke na takvu su najavu reagirale s ogorčenjem, nazvavši vladin plan nedemokratskim.

Oporba smatra da je stambena kriza u zemlji posljedica mjera štednje.

Smanjenje broja tražitelja azila i migranata jedan je od glavnih ciljeva nove nizozemske vlade koja je dužnost preuzela u srpnju.

Četverostranačka koalicija uključuje i Stranku za slobodu (PVV) populističkog vođe Geerta Wildersa, koja je pobijedila na parlamentarnim izborima u studenom 2023.

Kopirati
Drag cursor here to close