Nakon napada

Njemačka vlada pod pritiskom usred poziva na strožju politiku azila

Kritike na račun vlade rastu nakon napada u Solingenu, kancelar Olaf Scholz obećava stroži stav po pitanju neregularnih migracija
Vijesti / Svijet | 27. 08. 2024. u 07:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački kancelar Olaf Scholz obećao je u ponedjeljak nove mjere za rješavanje neregularnih migracija i kriminala, nakon napada nožem u Solingenu, javlja Anadolu.

"Moramo učiniti sve što možemo da osiguramo da se takve stvari nikada više ne ponove u našoj zemlji", rekao je Scholz novinarima, nakon što je u petak uvečer obišao mjesta gdje su tri osobe poginule, a osam ozlijeđeno.

Pooštravanje zakon

Poručio je da postoji mnogo važnih stvari koje treba uraditi.

"Očigledno, sljedeći korak će biti pooštravanje zakona o oružju koje imamo u Njemačkoj. To se posebno odnosi na nošenje noževa, ali i mnoge druge stvari moraju biti regulirane", rekao je njemački kancelar.

Osumnjičeni za napad u Solingenu predao se policiji u subotu, a dužnosnici su ga identificirali kao Issa Al H., 26-godišnjeg sirijskog državljanina. Osumnjičen je da je član terorističke grupe ISIS.

Vlasti su priopćile da je osumnjičeni došao u Njemačku 2022. godine, ali da se nije kvalificirao za izbjeglički status u toj zemlji. On je prošle godine trebao biti deportiran u Bugarsku, prvu zemlju u koju je ušao u EU.

Scholz je u ponedjeljak priznao pravne i praktične probleme u deportaciji ilegalnih migranata i kriminalaca u njihove matične zemlje, ali je obećao da će njegova vlada poduzeti jače napore da riješi ovo pitanje.

"Morat ćemo da učinimo sve što možemo da osiguramo da oni koji ne mogu i ne smiju da ostanu ovdje u Njemačkoj budu vraćeni i deportirani", rekao je on.

Njemački kancelar je istaknuo da iako su uspjeli da povećaju deportacije za 30 posto ove godine, to nije zadovoljavajuća cifra.

"To nikako nije razlog da sjedimo i ne radimo ništa. Naprotiv, mi ćemo vrlo pažljivo razmotriti kako možemo doprinijeti da se ove brojke još više povećaju – ako je potrebno zakonskim propisima", rekao je Scholz.

Naglasio je da je njegova vlada uvela pojačane kontrole na njemačkim granicama i da je odlučna da smanji broj ilegalnih migranata koji ulaze u zemlju.

EU i dalje glavna destinacija za emigrante

Najveća ekonomija EU i dalje je glavna destinacija za ilegalne migrante, a vlasti su prošle godine registrirale 266.224 slučaja ilegalnog ulaska i boravka. Mnogi od neregularnih migranata bili su tražitelji azila iz Sirije i Afganistana.

Nakon napada nožem u Solingenu, vladajuća koalicija kancelara Olafa Scholza našla se pod pojačanim pritiskom opozicijskih stranaka, koje su optuživale vladu da je godinama zanemarivala problem, pa čak i svojom politikom promovirala ilegalnu migraciju.

Friedrich Merz, lider Krišćansko-demokratske unije (CDU) desnog centra, zatražio je od vlade "brze odluke" za drastičnu reviziju migracijske politike.

Rekao je da tražitelji azila treba da budu deportirani u svoje matične zemlje bez odlaganja, a da Njemačka treba da prestane da prima izbjeglice iz Sirije i Afganistana.

Alice Weidel, kopredsjedavajuća krajnje desničarske stranke AfD, pozvala je na moratorij na migraciju na najmanje pet godina i zalagala se za deportaciju svih neregularnih migranata koji nemaju legalnu boravišnu dozvolu.

"Grupe ljudi s najvećom stopom kriminala – prvenstveno Afganistanci, Sirijci i Iračani koji ilegalno borave u Njemačkoj – moraju biti deportirani", rekla je ona.

Najnovije ankete pokazuju da će AfD vjerojatno povećati svoj udio glasova na regionalnim izborima u nedjelju u istočnim državama Tiringije i Saksonije.

Kopirati
Drag cursor here to close