Zračni napadi

Noć strave i užasa: Izraelske bombe padaju po jugu Libanona

Vijesti / Svijet | 22. 09. 2024. u 00:32 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelski ratni avioni izveli su u subotu niz zračnih napada na južni Libanon, izazvavši požare u nekoliko gradova, javlja Anadolu. U priopćenju  izraelske vojske navodi se da su borbeni avioni izveli novi val zračnih napada na ciljeve Hezbollaha u južnom Libanonu.

Na društvenim mrežama objavljene su fotografije požara u južnim gradovima nakon napada.

Prema libanonskoj državnoj Nacionalnoj novinskoj agenciji, izraelski ratni avioni izveli su više od 50 zračnih napada na pogranične gradove u južnom Libanonu.

Tenzije između Izraela i Hezbollaha pojačale su se posljednjih dana tijekom eskalacije prekograničnog sukoba od početka smrtonosne ofenzive Izraela u Pojasu Gaze, u kojoj je ubijeno skoro 41.400 ljudi, uglavnom žena i djece, prenosi Anadolija.

“Sirene za zračni napad također su aktivirane u Kiryat Shmoni i nekoliko naselja u Gornjoj Galileji“, objavio je radio izraelske vojske, dodajući da je 25 raketa ispaljeno iz Libanona prema sjevernom Izraelu, što je izazvalo nekoliko požara, ali bez žrtava.

Sirene su se oglasile i u Safedu i regiji Galilee Panhandle.

Izraelski Kanal 12 objavio je da je vojska izvela napade na područje rijeke Litani duboko unutar Libanona, oko 30 kilometara od granice.

Dodaje se da je 45 raketa ispaljeno iz Libanona prema nekoliko naselja na sjeveru Izraela za manje od sat vremena.

Raketa ispaljena iz Libanona navodno je pogodila područje Birya u Gornjoj Galileji, što je navelo izraelsku vojsku da zatvori puteve i rute na sjeveru Golanske visoravni.

Grupa Hezbollah priopćila je da je ispalila rakete na nekoliko izraelskih vojnih lokacija.

"Gađali smo centar 631. izviđačkog bataljuna, u sastavu brigade Golani, u bazi Ramot Naftali raketama Katjuša", navodi se u priopćenju.

Hezbollah je naveo i da je gađao "Jal Al-Alam artiljerijskim granatama, direktno ga pogodivši".

Grupa je gađala i "glavnu bazu protuzračne odbrane Sjeverne komande u bazi Birja sa baražom raketa Katjuša", kao i bazu Zar'it raketnim oružjem, pogodivši je direktno.

Dnevni list “Yedioth Ahronoth“ objavio je da su izraelski borbeni avioni izveli više od 100 napada u posljednjem napadu na južni Libanon.

"Trenutno gađamo položaje Hezbollaha u Libanuonu", objavila je izraelska vojska na društvenoj mreži X.

Prema libanonskim državnim medijima, "izraelski neprijatelj je izvršio desetine zračnih napada oko gradova Sarira, Qatraneh, Shbail, Mahmoudiya i Mount Rayhan u okrugu Jezzine".

Izraelski avioni su gađali područje Ain al-Zarqa u blizini Tira i pogodili predgrađe Marwahin u okrugu Bint Jbeil.

Kopirati
Drag cursor here to close