Misija

Orban: Kina je ključna sila, slijedeći je Washington

Orban je istaknuo da, osim od zaraćenih strana, od odluke tri svjetske sile, SAD, Europske unije i Kine, zavisi kada će se završiti rusko-ukrajinski rat…
Vijesti / Svijet | 08. 07. 2024. u 10:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Mađarska veoma cijeni mirovnu inicijativu Kine u vezi sa sukobom u Ukrajini", istaknuo je danas mađarski premijer Viktor Orban u razgovoru s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom tijekom svoje nenajavljene posjete Pekingu.

Ključna sila

Orban je rekao da je za Mađarsku od velike važnosti što se Kina zalaže da u svijetu bude mir, a ne rat, prenosi portal Index.hu.

Na društvenim mrežama napisao je kako je ''Kina ključna sila u stvaranju uvjeta za mir u ratu između Rusije i Ukrajine'' i da je zato došao u Peking da se sastane sa Xijem Jinpingom, samo dva mjeseca nakon službene posjete kineskog predsjednika Budimpešti.

Orban je istaknuo da, osim od zaraćenih strana, od odluke tri svjetske sile, SAD, Europske unije i Kine, zavisi kada će se završiti rusko-ukrajinski rat i da je zato, poslije sastanaka sa stranama u sukobu, došao u Peking.

Kineski predsjednik izjavio je da je trenutni fokus na smirivanju situacije u Ukrajini koliko god je to moguće i uspostavljanje uvjeta za obnovu izravnog dijaloga između Ukrajine i Rusije.

Kineska državna televizija CCTV navodi da je rekao kako se prekid vatre može ostvariti samo ako velike sile ispolje pozitivnu umjesto negativne energije, prenosi Reuters.

Podrška dijalogu

"Međunarodna zajednica bi trebala stvoriti uvjete i pružiti podršku obnovi izravnog dijaloga i pregovora između dvije sukobljene strane. Trenutno bi u fokusu trebalo biti smirivanje situacije u Ukrajini koliko god je to moguće", istaknuo je kineski lider.

Pozvao je na hitan prekid vatre u Ukrajini i pronalaženje političkog rešenja koje bi služilo interesima svih strana.

Orban je danas stigao u Peking, a po dolasku je na Facebooku objavio fotografiju s pekinškog aerodroma, uz objavu "Posle Kijeva i Moskve, stigli smo u Peking, treću stanicu mirovne misije".

Bez najava osim za Washington

Posjeta Orbana Pekingu nije bila najavljena, a u nenajavljenoj posjetio bio je i u Moskvi gdje se 5. srpnja sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i s njim razgovarao, između ostalog, o situaciji oko Ukrajine, a prethodno je 2. srpnja posjetio Kijev i razgovarao s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Dužnosnici EU su povodom Orbanove posjete Moskvi objavili kako on nema mandat da predstavlja EU u razgovorima s Rusijom, dok je Orban istaknuo da Mađarska, kao predsjedavajuća zemlja rotirajućeg predsjedništva EU, nema mandat pregovarati u ime Unije, ali da želi napraviti korake k miru u Ukrajini.

Orban izjavio je danas da će, posle posjete Pekingu i prethodnih Moskvi i Kijevu, posjetiti i Washington, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close