The Times

Otkriveni ruski planovi: Ubojstvo obavještajca i otmica Zelenskog

Neimenovani ukrajinski dužnosnik rekao je za Times da je ukrajinska obavještajna služba više mjeseci nadzirala dva pukovnika Državne sigurnosne uprave…
Vijesti / Svijet | 27. 05. 2024. u 11:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Portal britanskog dnevnika Times objavio je kako su pripadnici ruske Federalne službe sigurnosti planirali da ubiju ukrajinskog šefa vojne obavještajne agencije Ukrajine (GUR) Kirila Budanova i da su pratili predsjednika Volodimira Zelenskog i šefa obavještajne službe (SBU) Vasilija Maljuka.

The times u tekstu pod naslovom ''Kako je Kijev osujetio zavjeru odmetnutih pukovnika da ubiju šefa špijuna'' navodi kako su se ruski agenti infiltrirali u osiguranje predsjednika Zelenskog u pokušaju ubojstva zapovjednika vojne obavještajne službe Ukrajine.

Neimenovani ukrajinski dužnosnik rekao je za Times da je ukrajinska obavještajna služba više mjeseci nadzirala dva pukovnika Državne sigurnosne uprave (SPO) Andreja Guka i Aleksandra Dekača, koji su planirali ubiti Budanova i nadzirali Maljuka i Zelenskog.

Kako se navodi, osumnjičeni su tijekom priprema za ubojstvo Budanova donijeli u Kijev bacače granata, protupješadijsku minu i dronove samoubijice.

Guk i Dekač su priznali krivicu tijekom ispitivanja, a njihovi telefoni su sadržali podatke o praćenju Zelenskog i Maljuka, navodi Times.

Oni su nakon uhićenja također otkrili nove informacije o ruskom pokušaju na početku rata s Ukrajinom da Zelenski bude otet za taoca, piše Times i navodi da je plan bio da Zelenski, pod prijetnjom smrću, bude natjeran da snimi video-poruku u kojoj poziva Ukrajince na predaju.

Kopirati
Drag cursor here to close