Društvene podjele

Podjele oko pobačaja u Italiji intenzivirale se pod vlašću Meloni

Društvo u Italiji je podijeljeno oko teme pobačaja.
Vijesti / Svijet | 07. 08. 2024. u 09:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Italija u Giorgiji Meloni ima premijerku koja se od svih čelnika zapadne Europe vjerojatno najotvorenije protivi pobačaju, no prekid trudnoće i prije njezine vladavine nije bilo lako provesti u toj većinski katoličkoj zemlji, piše britanska agencija Reuters.

Kad je 33-godišnja glazbenica iz Napulja Linda Feki na društvenim mrežama podijelila stigmu i zlostavljanje koje je pretrpjela tijekom zahvata, primila je poruke podrške mnogih Talijanki koje su se identificirale s njezinim iskustvom, piše Hina.

Podjele u Italiji

Primila je i kritike i uvrede, što je pokazatelj sve intenzivnije društvene podjele u Italiji pod vodstvom Meloni, piše Hina.

''Odlučila sam ispričati svoju priču jer sam javna osoba i možda moj glas snažnije rezonira. Osjetila sam svojevrsnu odgovornost kao građanka, ali i kao umjetnica, poslati poruku da je pobačaj pravo'', rekla je Reutersu.

Abortusi u Italiji legalni su unutar prva tri mjeseca trudnoće, a potom ako su majčino mentalno ili fizičko zdravlje ozbiljno ugroženi. No, na putu provedbe stoje mnoge birokratske, kulturne i praktične prepreke.

Ukupno 63 posto ginekologa diljem Italije poziva se na priziv savjesti, odbijajući sudjelovati u pobačajima, pokazuju podaci talijanskog ministarstva zdravstva. Na jugu Italije taj postotak raste na 80 posto.

Šro je Feki ispričala

Feki je objavila da se prvo uputila u napuljsku bolnicu San Paolo gdje ju je ginekolog ispitivao želi li doista pobaciti te je insistirao da je njezina trudnoća u puno kasnijoj fazi nego što je zbog perioda otkad je posljednji put vidjela svog partnera.

Liječnik je potom implicirao da je Feki spavala i s drugima. Pregled kod privatnog ginekologa kasnije je potvrdio da je trudnoća doista u ranijoj fazi nego što je tvrdio liječnik u napuljskoj bolnici.

Doktor Luigi Terraciano, čelnik ginekološko-akušerskog odjela u San Paolu, izrazio je žaljenje zbog lošeg iskustva Feki.

''Moja je želja i interes sastati se s njom i razjasniti situaciju, ako ona to želi'', rekao je Reutersu.

Kopirati
Drag cursor here to close