Smrtna kazna

Preokret: Poništeno priznanje za napade 11. rujna

Vijesti / Svijet | 03. 08. 2024. u 08:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki ministar obrane Lloyd Austin poništio je sporazum o priznanju krivice koji je postignut ranije ovog tjedna za optuženog organizatora napada 11. rujna 2001. i još dvojicu optuženih, što znači da oni ipak mogu biti osuđeni na smrtnu kaznu.

Ovaj potez dolazi dva dana nakon što je vojna komisija u zaljevu Guantanamo na Kubi objavila da je službenica imenovana da nadgleda suđenje, umirovljena generalica Susan Escallier odobrila sporazume o priznanju krivice sa Halidom Šeik Muhamedom  i dvojicom optuženih suučesnika, Validom Muhamedom Salihom Mubarakom bin Atahom i Mustafom Ahmed Adam el Havsavijem, prenosi AP.

U pismima upućenim obiteljima skoro 3.000 ljudi ubijenih u napadima militantne islamističke organizacije Al Qaida navodi se da sporazum predviđa da će u zamjenu za priznanje krivice njih trojica služiti doživotne kazne zatvora.

Austin je rekao kako je poništio sporazum koji bi optuženima omogućio da zaobiđu smrtnu kaznu.

Republikanci su požurili da okrive administraciju predsjednika Joea Bidena za taj sporazum, iako je Bijela kuća objavila da nije imala saznanja o tome.

Republikanski senator Tom Cotton iz Arkansasa, član Odbora za oružane snage, ranije u petak osudio je sporazum, nazvavši ga "sramotnim".

Optuženi se terete da su oteli i oborili putničke zrakoplove na Svjetski trgovinski centar, Pentagon i polje u Shanksvilleu u Pennsylvaniji, 11. rujna 2001. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close