Otpor španjolskoj i francuskoj vlasti

Prije 65 godina u Baskiji je osnovana teroristička organizacija ETA

Njoj se pripisuju napadi s ukupno oko 829 žrtava. Ova paravojna organizacija bila je najaktivnija teroristička organizacija u zapadnoj Europi.
Vijesti / Svijet | 31. 07. 2024. u 11:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: CNN / Militanti ETA-e proglašavaju kraj oružane borbe

ETA, baskijska organizacija koja se borila za nacionalnu neovisnost, osnovana je na današnji dan prije 65 godina, 31. srpnja 1959. Nastala je iz studentske organizacije koja se borila protiv vojne diktature generala Franca.

Kratica ETA označava pojam Euskadi ta Askatasuna, što na baskijskom jeziku otprilike znači Baskijska domovina i sloboda. Baski su jedan od najspecifičnijih naroda u Europi, čiji jezik nije srodan s ostalim europskim jezicima. Postoje čak i teorije o Baskima kao prastanovnicima Europe, za razliku od doseljenih naroda koji čine većinu stanovništva tog kontinenta.

ETA je imala status terorističke organizacije, čak i prema službenoj oznaci američke i britanske vlade. Politički cilj ETA-e je ostvarenje nezavisne baskijske države na području sjeverne Španjolske i južne Francuske.

Desetljećima se ETA koristila nasilnim terorističkim akcijama, no 2011. godine najavljeno je njeno potpuno ukidanje oružanog oblika borbe. Tijekom Francovog režima ETA je osobito bila proganjana, a zanimljivo je da u Španjolskoj postoje i desničarske protu-ETA organizacije. 

Foto: Arhiva AFP / Posljedice bombaškog napada ETA-e

Njoj se pripisuju napadi s ukupno oko 829 žrtava. Ova paravojna organizacija bila je najaktivnija teroristička organizacija u zapadnoj Europi.

Odgovorna je za desetke otmica, a najpoznatija žrtva bio je španjolski predsjednik vlade Luis Carrero Blanco. Znak njihove organizacije je zmija (simbol političke borbe) koja se ovila oko sjekire (simbola oružane borbe). Više od 700 njihovih militanata bilo je u zatvoru.

Trojica maskiranih čelnika ETA-e u video snimci objavljenoj 20. listopada 2011. proglasili su da je skupina, koju EU smatra terorističkom, "odlučila definitivno prekinuti oružane aktivnosti".

ETA se 2017. dobrovoljno razoružala, a 2018. je godine i službeno ukinuta. 

Video: ETA: OD NASTANKA DO GAŠENJA | Baskija | Borba za nezavisnost | Terorizam u Europi
Kopirati
Drag cursor here to close