Ostavka

Primorac otjerao Hebranga iz HDZ-a

U priopćenju dostavljenom medijima, Hebrang kaže kako je podrškom Primorcu za kandidata za predsjednika Hrvatske "zabijen posljednji ekser u kovčeg HDZ-a"
Vijesti / Svijet | 01. 08. 2024. u 10:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Andrija Hebrang, nekada ministar u više HDZ-ovih vlada, član stranke i HDZ-ov predsjednički kandidat iz 2009. godine, napustio je tu stranku zbog podrške koju je ta stranka dala Draganu Primorcu za kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj, u prosincu.

Ekser u kovčeg HDZ-a

U priopćenju dostavljenom medijima, Hebrang kaže kako je podrškom Primorcu za kandidata za predsjednika Hrvatske "zabijen posljednji ekser u kovčeg HDZ-a"

"A ja ne mislim da umrem sa njim. Taj čovjek je najnegativnije što je hodilo našom Hrvatskom. Kao član naše stranke natjecao se protiv mene kao jedinog službenog kandidata da bi me eliminirao. Iza te odluke stajale su mračne snage koje i danas razaraju stranku i državu. Kada je izgubio, preporučio je članstvu da glasuju za Josipovića, našeg direktnog političkog protivnika", naveo je Hebrang.

Sada, kaže on, HDZ ide s takvim čovjekom dalje.

"Svaka Vam čast i želim da Vam na isti način odgaja djecu. Sa strankom smo u ratu bili višekratno pred životnim opasnostima, ali ne i taj Primorac. Napustio je državu pre prvog srpskog agresorskog plotuna i vratio se nakon Oluje! Iako su svi liječnici imali radnu mobilizaciju, kukavički je pobjegao i ostavio svoj narod na cjedilu prekršivši i liječničku zakletvu", napisao je Hebrang.

Dezerterstvo

Podsjetio je da ga je Primorac zbog toga tužio sudu, zbog toga što ga naziva dezerterom, ali je, ističe, izgubio tužbu jer je on dokazao da postoje i civilni dezerteri.

"Neka vas tako napusti i pri prvoj sljedećoj krizi, vi ste to tražili. Napokon o njegovu životnom poštenju. Postao je sveučilišni profesor u Osijeku, jer na drugom mjestu nije zadovoljavao uvjete, a izabran je u to časno zvanje u vrijeme svog mandata ministra nauke i visokog obrazovanja", podsjeća Hebrang.

Ukazuje da bi takav sukob interesa u svakoj pravnoj državi rezultirao poništenjem izbora i zakonskom kaznom.

"Znam da politiku vode skrivene namjere. Iza ove namjere je svakako želja da na izborima pobjedi Zoran Milanović, ideološki jednak brojnim članovima iz vrha HDZ-a, a ovo je jedini način da mu se pomogne uz prevaru velikog dijela članstva...  Hrvatska će ipak opstati, a vama neka sude vaša djeca", poručio je Hebrang.

12 posto

Hrvatski političar Andrija Hebrang rođen je u Beogradu, 1946. godine i sin je Andrije Hebranga, starijeg, poznatog jugoslovenskog i hrvatskog političara. Njegov otac bio je visokopozicionirani član Komunističke partije i partizanski borac, blizak prijatelj Josipa Broza Tita, ali je 1949. izgubio povjerenje najviših dužnosnika tadašnje države, optužen je za izdaju i likvidiran.

Andrija Hebrang, mlađi, bio je u tri mandata ministar zdravlja i socijalne zaštite, a ministar obrane Hrvatske od 11. svibnja 1998. – 12. listopada 1998.

Kandidat za predsjednika Hrvatske bio je 2009. godine, kada je osvojio nešto više od 12 posto podrške, što je bilo nedovoljno za drugi izborni krug. Ispred njega su bili Milan Bandić i Ivo Josipović.

Kopirati
Drag cursor here to close