Stradali civili

Raketa iz Libanona pala na igralište u Izraelu, izraelska vojska napala školu

Nakon što je izraelska vojska u subotu pogodila školu za koju su tvrdili da je koristi Hamas, na nogometno igralište u Izraelu pala je raketa koja je ubila 9 ljudi.
Vijesti / Svijet | 27. 07. 2024. u 19:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Devet ljudi, uključujući i djecu, poginulo je u subotu kada je na nogometno igralište u Majdal Shamsu na Golanskoj visoravni pala raketa iz Libanona, objavio je izraelski Channel 13.

Osim devet poginulih, mnogi su ranjeni, dodala je televizija. Ranije je bilo objavljeno da je u napadu 9 teško ranjenih i da se radi o djeci i mladima između 10 i 20 godina.

Izraelski šef diplomacije: Suočavamo se sa sveobuhvatnim ratom

Izraelci su odmah optužili Hezbolah da je lansirao rakete, ali militantna skupina je odbacila optužbe. Iz Hezbolaha su poručili kako "uopće nemaju veze s incidentom i kategorički poriču sve lažne optužbe". Hezbolah je ranije priopćio da je lansirao desetke raketa na vojnu bazu na Golanskoj visoravni, u blizini Majdal Shamsa.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz kazao je da je razgovarao s premijerom Benjaminom Netanyahuom nakon smrtonosnog napada na Majdal Shams, ali nije iznio detalje razgovora. "Nema sumnje da je Hezbollah prešao sve crvene linije. Suočavamo se s sveobuhvatnim ratom", izjavio je Katz, prenosi Hina.

Poručio je kako će Izrael imati "punu potporu" SAD-a i Europe, ali je odbio reći kakav će biti izraelski odgovor.

Izraelska vojska pomaže u evakuaciji

Pripadnik izraelske hitne službe opisao je veliko razaranje i požar na mjestu događaja, nogometnom igralištu u selu Majdal Shams.

Izraelska vojska rekla je da pomaže u evakuaciji ozlijeđenih. Provjerava se zbog čega protuzračni sustav nije uspio presresti raketu.

Izraelci napali školu

Inače, izraelska vojska napala je školu u blizini Deir al-Balaha, grada u središnjoj Gazi, ubivši najmanje 30 Palestinaca i ranivši više od 100, navodi ministarstvo zdravlja kojim upravlja Hamas, javlja BBC.

Izraelske obrambene snage (IDF) rekle su na Telegramu da je Hamasov zapovjedni i kontrolni centar ugrađen u školu Khadija. IDF je dodao da je Hamas koristio kompleks kao skrovište za usmjeravanje i planiranje napada i skladištenje oružja.

Žrtve bili civili

Ministarstvo zdravstva Gaze priopćilo je da snimke pokazuju da su žrtve bili civili i da su većina njih bila djeca. BBC je provjerio video koji prikazuje djecu među ozlijeđenima.

Služba civilne zaštite Gaze rekla je da je škola pružala utočište raseljenim osobama.

Hamas je osudio napad u izjavi na Telegramu, rekavši da su ubijeni "raseljeni, bolesni i ranjeni ljudi, od kojih su većina žene i djeca".

IDF je naveo da je prije napada poduzeo korake za smanjenje rizika za civile "uključujući korištenje odgovarajuće municije, zračni nadzor i dodatne obavještajne podatke".

Ministarstvo zdravstva Gaze priopćilo je da su 53 osobe ubijene, a 189 povrijeđeno od subote ujutro u bombardiranju IDF-a u Deir al-Balahu i južnom gradu Khan Younisu, prenosi Fena.

Kopirati
Drag cursor here to close