Odakle, kuda, kamo ??

Rekordi u Njemačkoj: Nikad više izbjeglica

Trenutno u Njemačkoj živi gotovo 3,5 milijuna izbjeglica, od tražitelja azila preko priznatih izbjeglica do toleriranih osoba. Ovo je novi vrhunac.
Vijesti / Svijet | 20. 09. 2024. u 09:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj izbjeglica u Njemačkoj dosegnuo je rekordnu razinu od kraja Drugog svjetskog rata i trenutno iznosi 3,5 milijuna, uključujući 1,18 milijuna Ukrajinaca, izvijestio je list Neue Osnabrücker Zeitung pozivajući se na vladine dokumente.

U Njemačkoj je krajem prvog polugodišta ove godine zabilježeno da u toj zemlji živi 3,48 milijuna izbjeglica, što je oko 60.000 više nego krajem prošle godine i najviše od 50-ih godina prošlog stoljeća.

Javne rasprave o migracijskoj politici u Njemačkoj intenzivirale su se nakon što je sirijski državljanin u terorističkom napadu u Solingenu 23. kolovoza nasmrt izbo tri osobe, a ranio osam osoba. Napadač je trebao biti deportiran iz Njemačke još prošle godine.

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Feser naredila je 9. rujna provođenje kontrola na kopnenim graničnim prijelazima kako bi se smanjio protok migranata i zaštitila zemlja od potencijalne terorističke prijetnje.

Opada broj onih moje moraju deportirati

Zbog deportacija i odlazaka, broj ljudi koji moraju napustiti zemlju u Njemačkoj i dalje opada. Sredinom 2024. statistike su bilježile 226.882 osobe koje su morale napustiti zemlju, 15.760 manje nego krajem 2023.

Četiri od pet osoba koje su morale napustiti zemlju (80,5 posto) toleriraju se jer ih se ne može deportirati s obzirom na situaciju u zemlji porijekla.

Glasnogovornica skupine Ljevice u Bundestagu za izbjegličku politiku Clara Bünger kritizirala je raspravu o migracijama u Njemačkoj u svjetlu ovih brojki.

''U Njemačkoj sada živi ukupno gotovo 3,5 milijuna izbjeglica, mnogi od njih desetljećima, to je samo četiri posto stanovništva”, rekla je Bünger u razgovoru za ovaj list.

''Ipak, političari iz Ampela, CDU-a i AfD-a žele uvjeriti ljude da je ta mala manjina odgovorna za sve njihove probleme. Ovo je opasna besmislica koja samo jača ekstremnu desnicu'', dodala je Bünger.

Kopirati
Drag cursor here to close