Minsk i Moskva

Rusija i Bjelorusija vježbaju obranu  

Bjelorusko ministarstvo objavilo je da će u prvoj fazi vojnih vježbi do 9. veljače bjeloruske i ruske snage uvježbati raspoređivanje vojnika, obranu vojnih objekata i procjenu sposobnosti protuzračne obrane…
Vijesti / Svijet | 18. 01. 2022. u 13:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruska i bjeloruska vojska zajednički će uvježbavati odbijanje vanjskog napada prilikom vojnih vježbi u Bjelorusiji sljedećeg mjeseca, objavili su u četvrtak Minsk i Moskva u vrijeme napetosti sa Zapadom zbog Ukrajine, piše Hina.

Ruske postrojbe i vojna oprema počele su stizati u Bjelorusiju u ponedjeljak za vojnu vježbu Saveznički odgovor, koja će biti održana u neposrednoj blizini bjeloruske granice s članicama NATO-a Poljskom i Litvom te blizu granice s Ukrajinom. Zapad je izrazio zabrinutost zbog moguće invazije ruske invazije na Ukrajinu, nakon što je Rusija nagomilala desetke tisuća vojnika blizu granice s Ukrajinom.

"Ciljevi vježbe su fino podešavanje zadaća suzbijanja i odbijanja vanjske agresije tijekom obrambene operacije, suprotstavljanje terorizmu i zaštita interesa Unije (Rusije i Bjelorusije)", kazao je ruski ministar obrane Aleksandar Fomin, prenosi ruska novinska agencija Interfax.

Fomin je kazao da će 12 mlažnjaka Suhoj Su-35, dvije jedinice proturaketnog sustava S-40 te raketni sustav Pancir biti raspoređeni u Bjelorusiju zbog vojne vježbe. Bjelorusko ministarstvo objavilo je da će u prvoj fazi vojnih vježbi do 9. veljače bjeloruske i ruske snage uvježbati raspoređivanje vojnika, obranu vojnih objekata i procjenu sposobnosti protuzračne obrane svojih postrojbi.

Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko, kojemu je Zapad uveo sankcije nakon postizborne represije 2020. i prošlogodišnjeg izazivanja migrantske krize, kazao je da su vojne vježbe potrebne jer je Ukrajina nagomilala postrojbe blizu Bjelorusije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close