Ratovanje

Sjeverna Koreja 'napada' Južnu balonima sa smećem i diže zid na granici

Vijesti / Svijet | 21. 06. 2024. u 09:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sestra lidera Sjeverne Koreje Kim Yo Jong nagovijestila je danas da će u Južnu Koreju lansirati još balona sa smećem.

"Prirodno je da će se desiti neka nevolja, jer su ponovno uradili ono što im je traženo da ne rade", rekla je Kim Yo Jong u izjavi koju je prenijela korejska novinska agencija Norths, što ukazuje na to da će Sjever lansirati više balona sa smećem u Južnu Koreju.

  / Aktivisti sa smećem | Foto: Free North Korea

U četvrtak navečer, sjevernokorejska grupa aktivista poslala je 20 balona s oko 300.000 letaka, američkih dolara i USB-ova s korejskim serijama i pjesmama preko granice u pogranični sjevernokorejski grad Paju, što je najnoviji u nizu "napada" letaka između dvije Koreje.

Sjevernokorejski aktivist Park Sang-hak, koji je predvodio kampanju letaka protiv Pjongjanga, obećao je da će nastaviti slati propagandne letke Sjevernoj Koreji dok god se njezin lider Kim Jong Un ne izvini što je Sjever slao balone za smeće na jug.

Sjeverna Koreja je posljednjih tjedana poslala više od 1.000 balona sa smećem k jugu zbog kampanje letaka južnokorejskih aktivista.

Protest zbog Rusije

Sjevernokorejske izbjeglice i konzervativni aktivisti godinama su slali letke protiv Pjongjanga na sjever preko balona kako bi ohrabrili Sjevernokorejce da na kraju ustanu protiv "režima obitelji Kim", prenosi agencija.

Video: North Korea sends more trash balloons to South Korea in response to activists

Istovremeno, Južna Koreja uložila je protest ruskom veleposlaniku Georgiju Zinovjevu zbog obrambenog sporazuma između Sjeverne Koreje i Rusije koji je potpisan ovog tjedna tijekom posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Pjongjangu.

Zinovjev je prvom zamjeniku ministra vanjskih poslova Južne Koreje rekao da suradnja Rusije i Sjeverne Koreje nije usmjerena protiv trećih zemalja, ''već je u skladu s principima i normama međunarodnog prava i pomaže u jačanju mira i stabilnosti na Korejskom poluotoku'', prenosi Ria novosti.

Ruski veleposlanik je također naglasio da su pokušaji "prijetnji i ucjena" protiv Ruske Federacije neprihvatljivi.

Zid na granici

BBC je pak objavio kako Sjeverna Koreja gradi ''dijelove onoga što izgleda kao zid'' na nekoliko mjesta u blizini granice s Južnom Korejom.

  / Sjevernokorejski zid | Izvor: BBC

Objavljene satelitske snimke pokazuju da je zemljište unutar demilitarizirane zone očišćeno, što stručnjaci ističu da bi moglo predstavljati kršenje dugogodišnjeg primirja s Južnom Korejom.

Zona, podijeljena na dva dijela, je tampon zona široka četiri kilometra između Sjeverne i Južne Koreje, koje su formalno još uvijek u ratu, jer mirovni sporazum između dvije zemlje poslije rata od 1950. do 1953. godine nikada nije potpisan.

Stručnjaci ističu da je ova nedavna aktivnost "neuobičajena" i dolazi u vrijeme rastućih tenzija između dvije zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close