Odgođeno

The Economist tvrdi: Rusi su planirali opkoliti Harkiv

The Economist također navodi da je ruski plan na fronti Vovčansk bio da se probiju do grada Pečenihija.
Vijesti / Svijet | 21. 05. 2024. u 10:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pozivajući se na "vojne planove", The Economist je objavio da su Rusi planirali djelomično opkoliti Harkiv i napredovati istočno od rezervoara Pečenihi. Operacija je navodno iz nepoznatih razloga odgođena skoro tjedan dana.

Rečeno je da su Rusi "identificirali dvije osi" napada s obje strane rezervoara. Ofenziva na zapadnom frontu trebala je dovesti ruske trupe u domet artiljerije Harkiva, u blizini sela Borščova, piše The Economist. Međutim, zaustavila ih je ukrajinska 92. brigada, koja ih je odgurnula 10 kilometara od prvobitnog cilja. The Economist također navodi da je ruski plan na fronti Vovčansk bio da se probiju do grada Pečenihija.

"Rusi su u početku brzo izvršili ovu operaciju, prošavši kroz područje koje je trebalo biti pripremljeno minskim poljima i ozbiljnim inženjerskim utvrdama, ali nije bilo", navodi se.

Denis Jaroslavski, zapovjednik obavještajne jedinice ukrajinskih oružanih snaga, rekao je novinarima da je Rusima bilo "dozvoljeno samo da prođu kroz to područje". "Gledali smo kako prolaze 9. svibnja i rekao sam svojim ljudima da prate kako će umirati u minskim poljima. Nije bilo eksplozija, jednostavno su nastavili", rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close