20-godišnji mladić

Identificiran Trumpov napadač

Osumnjičeni napadač ispalio je više hitaca prema pozornici s povišenog položaja izvan skupa, stoji u priopćenju. Jedan od gledatelja je poginuo, a dvoje je teško ozlijeđeno i u kritičnom su stanju.
Vijesti / Svijet | 14. 07. 2024. u 08:09 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni istražni ured (FBI) identificirao je 20-godišnjeg muškarca iz Pennsylvanije kao osumnjičenika koji je pucao na Trumpov predizbornom skupu u subotu, objavio je novinar CNN-a na X pozivajući se na izvore.

FBI je kao napadača identificirao 20-godišnjeg Thomasa Matthewa Crooksa i pucnjavu proglasio pokušajem atentata, javlja Hina.

''Večeras smo imali ono što nazivamo pokušajem atentata na našeg bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. To je još uvijek aktivno mjesto zločina, rekao je specijalni agent zadužen za terenski ured FBI-a u Pittsburghu Kevin Rojek. Trenutno ne postoji opasnost nakon pucnjave, a angažirani su istražitelji i timovi za prikupljanje dokaza iz cijele zemlje'', rekao je.

Trump: Neshvatljivo je da se takvo što može dogoditi u našoj zemlji

Trump je na društvenoj mreži Truth Social objavio da mu je metak u napadu na skupu u Butleru probio gornji dio desnog uha.

''Bilo je mnogo krvi pa sam shvatio što se događa, napisao je.

"Neshvatljivo je da se takvo što može dogoditi u našoj zemlji".

Atentator likvidiran

Američka tajna služba je neutralizirala napadača koji je preminuo, stoji u izjavi objavljenoj na X-u. Osumnjičeni napadač ispalio je više hitaca prema pozornici s povišenog položaja izvan skupa, stoji u priopćenju. Jedan od gledatelja je poginuo, a dvoje je teško ozlijeđeno i u kritičnom su stanju.

Pored napadača je pronađena automatska puška. Napad je pod istragom i tajna služba je službeno obavijestila Federalni istražni ured (FBI), priopćili su.

FBI je objavio da je preuzeo ulogu vodeće federalne agencije za provođenje zakona u istrazi napada na Donalda Trumpa. Mole sve koji imaju informacije koje bi mogle pomoći u istrazi da nazovu liniju za dojave na 1-800-CALL-FBI.

Svjedoci o napadu na Donalda Trumpa

''Uočili smo čovjeka kako puže po krovu zgrade pokraj nas, otprilike 15 - 18 metara od nas. I počeli smo pokazivati rukama prema njemu, čovjek je imao pušku u rukama. Policija je okolo trčala, a mi smo govorili: hej, gore je čovjek s puškom, policajci su bili zbunjeni. Nisu shvaćali što se događa. I onda sam pomislio: zašto Trump još govori, zašto ga nisu povukli s pozornice, ja sam pokazivao na tog čovjeka 2 - 3 minute, tvrdi Greg Smith, očevidac.

''Dok smo ovdje sjedili, netko je rekao: o Bože, ovaj ima pušku. Pogledao sam uvis i na vrhu zgrade je bio čovjek s puškom M-16 i prostiračem ispod sebe i ciljao je prema predsjedniku. I onda je počeo pucati: bum, bum, bum. Tada sam gurnuo svojeg prijatelja Jima na tlo i kad sam ponovno pogledao, vidio sam da je tom čovjeku raznesena glava hicima koje je ispalila tajna služba'', dodaje očevidac Ryan Knight.

''Vidjeli smo mnogo ljudi kako se bacaju na tlo, izgledajući zbunjeno, čuo sam pucnjeve, zvučalo je kao nešto između petardi i malokalibarskog pištolja'', rekao je za AFP svjedok s lica mjesta John Yeykal.

Kopirati
Drag cursor here to close