Prekretnica na pomolu

Ukrajinci udarima na mete u Rusiji zaustavili napade na Harkiv

Ukrajinska vojska gađala je položaje u Rusiji, što je utjecalo na smanjenje broja ruskih udara na ugroženi grad Harkiv, izjavio je gradonačelnik ovog ukrajinskog grada Ihor Terekhov za Reuters.
Vijesti / Svijet | 11. 06. 2024. u 18:09 Bljesak.info
Russian equipment burning after a drone strike in Kharkiv

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najnoviji događaji na Harkivskoj bojišnici u vidu udara na ruske položaje u samoj Rusiji i prelaska Putinovih crvenih linija pokazuju prve rezultate. 

Naime, ukrajinska vojska gađala je položaje u Rusiji, što je utjecalo na smanjenje broja ruskih udara na ugroženi grad Harkiv, izjavio je gradonačelnik ovog ukrajinskog grada Ihor Terekhov za Reuters.

Njegovi su komentari uslijedili nakon što je američki predsjednik Joe Biden krajem prošlog mjeseca odobrio uporabu američkog naoružanja za udare na ciljeve unutar Rusije, a koji su korišteni za napad na Harkov, drugi ukrajinski grad koji se nalazi blizu ruske granice.

Inače, Terekhov je sa Zelenskim na konferenciji u Njemačkoj koja ima za cilj potaknuti europsku potporu i ulaganja u Ukrajinu.

Tom prilikom gradonačelnik Harkiva je kazao kako je oko 11.500 ljudi pristiglo u sam grad Harkov iz okolnih regija koje su bile konstantno bombardirane od ruskih snaga.

On je naglasio i nasušnu potrebu za tim da zapadna protuzračna obrana pomogne u zaštiti njegovog grada.

Ukrajina ima problema s presretanjem ruskih bespilotnih letjelica i hipersoničnih projektila zbog nedostatka adekvatnih PZO sustava za njihovo obaranje.

"Vrlo je važno imati oružje na vrijeme. Vrlo je važno imati ovo oružje, posebno višenamjenske zračni sustav.", kazao je na Terehkov konferenciji.

Harkiv i cijela okolna regija dugo su bili na meti brutalnih ruskih napada, ali su udari postali intenzivniji posljednjih mjeseci, pogađajući civilnu i energetsku infrastrukturu.

Posljednjih mjeseci ruske trupe su sporo, ali sigurno napredovale duž nekoliko dijelova istočnog fronta i prema stanju na terenu pokušavaju prodrijeti dublje u sjeveroistočnu regiju Harkiva.

Podsjetimo, SAD, Francuska, Njemačka i neke druge europske i NATO zemlje dale su odobrenje Ukrajini da koriste isporučeno zapadno naoružanje na teritorij Rusije posebice u područjima odakle se ugrožava situacija na frontu kod Harkiva, gdje su Rusi pokrenuli najnoviju ofenzivu.

Kopirati
Drag cursor here to close