Ideje

Ukrajina Americi predstavila plan pobjede

Veleposlanica SAD-a u UN Linda Thomas-Greenfield rekla je ranije danas da su SAD imale uvid u taj plan, ''koji može funkcionirati''.
Vijesti / Svijet | 18. 09. 2024. u 10:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki državni tajnik Antony Blinken informiran je prošlog tjedna o elementima ukrajinskog plana o poticanju Rusije za okončanje konflikta, rekao je danas glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller.

Plan pobjede

Na brifingu za novinare Miller rekao da je Blinken saznao za plan tijekom posjete Kijevu i dodao da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da je zadovoljan što će detaljno predstaviti plan predsjedniku Joeu Bidenu, objavio je Reuters.

''Mislim da ćemo sačekati taj sastanak prije nego što ponudimo bilo kakve dalje zaključke'', rekao je.

Veleposlanica SAD-a u UN Linda Thomas-Greenfield rekla je ranije danas da su SAD imale uvid u taj plan, ''koji može funkcionirati''.

Savjetnik šefa Ureda predsjednika Ukrajine Sergej Leščenko u ponedjeljak je izjavio da je mogućnost lansiranja raketnih udara na vojne baze i aerodrome duboko unutar ruske teritorije važan dio ukrajinskog ''plana pobjede''.

Prema njegovim riječima, Zelenski je ranije primijetio da ukrajinski plan pobjede zavisi od američkog predsjednika Bidena.

Novi okršaji

''Nove mogućnosti podrazumijevaju gađanje onih aerodroma, vojnih baza, skladišta gdje se nalaze rakete, odakle polijeću zrakoplovi, koji onda bombardiraju ukrajinsko tlo i uništavaju ukrajinske gradove, ubijaju ukrajinske civile, shodno tome, do trenutka kada dobijemo ovu dozvolu ne možemo govoriti o provođenju ovog plana pobjede, stoga mnogo toga zavisi od predsjednika Bidena", naglasio je Leščenko.

Očekuje se da će Zelenski krajem mjeseca boraviti u posjeti SAD, gdje će Bidenu predstaviti ukrajinski ''plan pobjede''.

Do tada, s ratom zahvaćenih područja stižu vijesti o novim napadima.

Ukrajinski napad dronom izazvao je požar i primorao na evakuaciju dijela stanovništva u ruskoj oblasti Tver.

"Dijelovi uništene ukrajinske bespilotne letjelice izazvale su požar u gradu Toropecu, u zapadnom dijelu Tverske oblasti", napisao je guverner regije sjeverozapadno od Moskve Igor Rudenja na Telegramu.

S druge strane, ruske bespilotne letjelice napale su energetske objekte u Sumiju na sjeveroistoku Ukrajine, objavile su tamošnje regionalne vlasti.

Obaranje dronova

Prema preliminarnim informacijama, nitko nije ozlijeđen u napadu u tom ukrajinskom gradu, navodi se u priopćenju koje je objavljeno na Telegramu i dodaje se da je u regiji aktivirana protuzračna obrana i da je u Sumiju odjeknulo nekoliko eksplozija.

Regionalne vlasti objavile su da je protuzračna obrana oborila 16 dronova iznad Sumske oblasti tijekom noćnog napada.

S druge strane, ruska protuzračna obrana uništila je tijekom protekle noći 54 ukrajinske bespilotne letjelice u pet regija, objavilo je rusko Ministarstvo obrane.

"Protekle noći je zaustavljen pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad na objekte na teritoriji Ruske Federacije", navodi se u priopćenju, prenosi agencija RIA Novosti.

Ruske protuzračne snage uništile su 27 letjelica iznad Kurska, 16 iznad Brjanska, sedam iznad Smolenska, tri iznad Belgorodske i jednu iznad Orilske oblasti.  

 

Kopirati
Drag cursor here to close