Kontrola nad jugom zemlje

Ukrajinci objavili do sada neviđene snimke oslobađanja Zmijskog otoka

Ukrajinske snage, uključujući kijevsku sigurnosnu službu SBU, "izvele su jedinstvenu i izuzetno važnu operaciju" na Zmijski otok u lipnju 2022., napisao je SBU u objavi u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram u nedjelju.
Vijesti / Svijet | 01. 07. 2024. u 10:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do sada neviđene snimke koje je u nedjelju objavila ukrajinska sigurnosna služba pokazuju kako kijevske snage preuzimaju ključnu crnomorsku ispostavu od Rusije prije dvije godine, prenosi Newsweek.

Ukrajinske snage, uključujući kijevsku sigurnosnu službu SBU, "izvele su jedinstvenu i izuzetno važnu operaciju" na Zmijski otok u lipnju 2022., napisao je SBU u objavi u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram u nedjelju.

Moskovski lovci gađali su Zmijski otok u prvim satima invazije koja je započela 24. veljače 2022.

Ali ukrajinsko osoblje na otoku brzo je postalo poznato odgovoru punom "sočnih psovki" na zahtjeve ruskog ratnog broda za predaju.

Predstraža

Sukobi između ruskih i ukrajinskih trupa oko Zmijskog otoka ponovno su dospjeli na naslovnice prošlog lipnja, kada je Ukrajina povratila predstražu nakon što je Rusija rekla da se povlači s otoka kao gest "dobre volje".

- Ruske postrojbe završile su zadatke na Zmijskom otoku i povukle tamošnji garnizon, rekao je tom prilikom glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane krajem lipnja.

Na snimci koju je SBU objavio u nedjelju, nešto što se čini kao ukrajinske trupe približava se Zmijskom otoku i puca na mete.

Snimka prikazuje i detalj kako se borci iskrcavaju na otok i probijaju se kroz srušene zgrade dok pucaju iz oružja.

Operacija je izvedena u više faza, priopćio je SBU te su dodali kako je "ponovno zauzimanje Zmijskog otoka bilo od strateške važnosti jer je od tada počelo postupno premještanje neprijatelja iz Crnog mora".

Šef ukrajinske vojne obavještajne agencije GUR, Kyrylo Budanov, ranije je kazao i kako je Zmijski otok strateški zbog civilnih, vojnih i trgovinskih razloga.

Kontrola nad otokom

- Tko ga god kontrolira, može u svakom trenutku blokirati kretanje civilnih plovila u svim smjerovima prema jugu Ukrajine i napasti zapadnu Ukrajinu, rekao je Budanov sredinom svibnja 2022.

Zmijski otok se nalazi u blizini Rumunjske u sjeverozapadnom Crnom moru, gdje je Ukrajina uspjela uspješno ugroziti rusku Crnomorsku flotu koja djelomično djeluje iz ruske baze Sevastopolj, na zapadnom rubu anektiranog Krimskog poluotoka, piše Newsweek.

Kopirati
Drag cursor here to close