Test za svijeli svijet

Novi sporazum s Amerikom - Ukrajina i Rusija broje obaranja

Zelenski je izjavio da je riječ o "povijesnom danu" i da potpisani sporazum koristi svima jer je Rusija "prava globalna prijetanja".
Vijesti / Svijet | 14. 06. 2024. u 09:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Joe Biden i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisali su desetogodišnji sigurnosni sporazum između SAD i Ukrajine.

Biden je nakon potpisivanja, u talijanskom ljetovalištu Borgo Egnazia, gdje se održava Summit G7, izjavio da je rat u Ukrajini bio test za cijeli svijet i to hoće da li stajati uz Ukrajinu i za "suverenitet i slobodu, protiv tiranije", prenosi CNN.

Povijesni dan

"Sjedinjene Američke Države, G7 i države širom svijeta su konstantno odgovarale na to pitanje pozitivno. Reći ćemo opet – stajat ćemo uz Ukrajinu", poručio je Biden.

Dodao je kako trenutno svi sustavi protuzračne obrane koje SAD imaju idu Ukrajini i da će druge države koje očekuju istu pomoć morati sačekati dok se ne ispune potrebe Ukrajine.

Zelenski je izjavio da je riječ o "povijesnom danu" i da potpisani sporazum koristi svima jer je Rusija "prava globalna prijetanja".

"Ovo je sporazum o sigurnosti i stoga o zaštiti ljudskog života. Ovo je sporazum o suradnji i stoga o tome kako će naše države postati jače. Ovo je sporazum o koracima koji će jamčiti održiv mir i stoga od njega imaju korist svi u svijetu", ocijenio je Zelenski, prenio je Tanjug.

Američki predsjednik izjavio je da SAD ne podržavaju ukrajinsko korištenje oružja dugog dometa za napade unutar ruske teritorije, iako je nedavno dozvolio Kijevu da izvede ograničene napade kratkog dometa preko ruske granice.

Obećanje Kine

"Što se tiče upotrebe oružja većeg dometa unutar Rusije, nismo promijenili svoj stav o toj temi", rekao je Biden na zajedničkoj konferenciji za novinare s ukrajinskim predsjednikom.

Zelenski je izjavio da mu je kineski predsjednik Xi Jinping tijekom telefonskog razgovora rekao da Peking neće prodavati oružje Rusiji.

Zelenski nije precizirao kada je razgovarao s kineskim predsjednikom.

Ukrajinska vojska objavila je da je oborila sedam od 14 raketa i svih 17 dronova koje su lansirale ruske snage u napadu tijekom noći.

Snage ukrajinske protuzračne obrane oborile su sedam krstarećih projektila, a Rusija je također lansirala tri balističke rakete Iskander-M i jednu balističku raketu Kinzhal, prenosi Reuters.

Ciljevi su, kako je navedeno, oboreni iznad sedam regija zemlje.

S druge strane, press-služba Ministarstva obrane Rusije objavila je da su snage protuzračne obrane oborile 87 ukrajinskih dronova iznad šest oblasti Rusije, od kojih 70 iznad Rostovske oblasti.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close