Ograničenja na dalekometne projektile ostaju

Ukrajinske snage mogu koristiti britansko naoružanje u Rusiji

Ukrajinske snage mogu koristiti britansko naoružanje u operacijama na ruskoj teritoriji, priopćilo je u četvrtak britansko ministarstvo obrane.
Vijesti / Svijet | 15. 08. 2024. u 17:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinske snage mogu koristiti britansko naoružanje u operacijama na ruskoj teritoriji, priopćilo je u četvrtak britansko ministarstvo obrane, ali ograničenja na korištenje dalekometnih projektila Storm Shadow ostaju.

U zadnja dva tjedna Ukrajina je izvela najveći vanjski napad na suverenu rusku teritoriju od Drugog svjetskog rata, za koji je jedan ukrajinski dužnosnik kazao da je osmišljen kako bi se stvorila tampon zona za zaštitu stanovništva od napada.

Tadašnji britanski ministar vanjskih poslova David Cameron izjavio je u maju da Ukrajina ima pravo koristiti oružje koje je donirao London za napade na ciljeve unutar Rusije, ali vlada nije ranije komentirala ukrajinsku upotrebu doniranog oružja od strane kopnenih snaga na ruskoj teritoriji.

Opisujući upotrebu isporuka oružja u nekim od najeksplicitnijih termina do sada, glasnogovornik britanskog ministarstva obrane izjavio je da Ukrajina ima "jasno pravo na samoobranu od ruskih ilegalnih napada" i "to ne isključuje operacije unutar Rusije".

"Tijekom procesa doniranja jasno smo stavili do znanja da se oprema koristi u skladu s međunarodnim pravom", kazao je glasnogovornik.

Ta politika znači da se britanski tenkovi, protutenkovske rakete i druga vojna oprema donirana Ukrajini mogu koristiti unutar Rusije u okviru obrane Ukrajine od ruske invazije.

Ograničenja upotrebe raketa dugog dometa Storm Shadow koje isporučuju Britanci, a koje se mogu koristiti samo unutar međunarodno prihvaćenih granica Ukrajine, ostaju na snazi, prenosi Reuters.

Bonus video:

Video: Glazbenik koji pjeva na 43 jezika - Marko Govorčin | Podcast Imam Ideju, Ep. 76. - Bljesak

 

Kopirati
Drag cursor here to close