Spasili ih oblaci

Za vrhunac dobrih okolnosti Japanci kažu - "sretan kao Kokura"

Budući da je naredba glasila da gađaju samo ako mogu vizualno potvrditi cilj, odustali su od Kokure i nastavili prema alternativnom cilju – Nagasakiju.
Vijesti / Svijet | 09. 08. 2024. u 13:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Wikipedia / Eksplozije atomskih bombi iznad Hirošime (lijevo) i Nagasakija (desno)

Atomska bomba bačena na Nagasaki 9. kolovoza 1945. godine bila je još jača od one bačene na Hirošimu tri dana ranije, a zanimljiva je istinita priča o sreći koju je imao japanski grad Kokura pri nuklearnom bombardiranju Japana.

Naime, Kokura je bio jedan od rijetkih japanskih gradova koji nisu bombardirani konvencionalnim bombama tijekom Drugog svjetskog rata jer je grad odabran kao meta atomske bombe "Fat Man" 1945. godine, koja je tada zbog vremenskih uvjeta bačena na Nagasaki.

Zato Kokura i danas u Japanu predstavlja simbol sreće da ste pošteđeni od neočekivane katastrofe.

Naoblaka kao saveznik

Naime, iako je upravo Kokura bila primarna meta druge bombe, kad su američki bombarderi doletjeli nad taj grad postojala je naoblaka od oko 70 posto, pa nisu mogli jasno vidjeti cilj.

Budući da je naredba glasila da gađaju samo ako mogu vizualno potvrditi cilj, odustali su od Kokure i nastavili prema alternativnom cilju – Nagasakiju. Kokura je, pak, bila i sekundarni cilj prve bombe, no Hirošima je bila jasno vidljiva, pa je već na nju bačena bomba.

Nagasaki je svojedobno bio i glavni centar katolicizma u Japanu i zvali su ga japanskim Rimom. Nuklearna bomba je eksplodirala samo 500 metara od katoličke katedrale Svete Marije, najveće katoličke crkve u Istočnoj Aziji (tzv. Urakami katedrala).

Video: Atomic bombing of Nagasaki - BBC

Povijest i sadašnjost Kokure

Kokura se u početku zvao Katsuyama ili Katsuno. Dvorac Kokura sagradio je 1442. Reizei Takasuke, vazal Ōtomoa. Toyotomi Hideyoshi dao je dvorac Mōri Katsunagi 1587. U razdoblju Edo, dvorac je pripadao Hosokawi od 1600. do 1632., zatim Ogasawari do 1868. s prihodom od 150 000 kokua.

Godine 1612. održana je poznata borba mačevima između Miyamota Musashija i Sasakija Kojirōa na malom otoku između Shimonosekija i Kokure. Borba je završila kobno za Sasakija i učvrstila Miyamotovu auru nepobjedivosti.

Književnik Mori Ōgai jedno je vrijeme živio u Kokuri, gdje je između ostalog napisao Kokurine dnevnike. Njegova je kuća sada otvorena za javnost.

Književnik Matsumoto Seichō (1909.-1992.) rođen je u Kokuri. Memorijalni muzej Matsumoto Seichō posvećen je njemu.

Godine 1935. grad je imao 110.000 stanovnika. Kokura je 1963. spojena s gradovima Moji, Tobata, Wakamatsu i Yahata u grad Kitakyushu. 

Video: Robert Oppenheimer in 1965 on if the bomb was necessary

Bomba "Fat Man" bačena na Nagasaki

U svakom slučaju, umjesto Kokure stradao je Nagasaki. U 11:02 sati bomba "Fat Man" bačena je na ovaj grad, a glavni je cilj bio koncern Mitsubishi, ali ga je promašila za više od 2 km.

No, ipak je uništila pola grada. Bomba je detonirala na visini od 470 metara i ubila 22.000 osoba, a daljnih 39.000 je poginulo od posljedica radijacije.

Kako bi spriječio i moguće treće bombardiranje, Japan se odlučio za bezuvjetnu kapitulaciju čime je završen 2. svjetski rat.

Procjenjuje se da je od eksplozije i udarnog vala poginulo najmanje 78.000 ljudi.Crne kišne kapi koje su kasnije padale i nosile radijaciju, odnijele su još života.

Takashi Nagai napisao je knjigu "Zvona Nagasakija" na prvu godišnjicu pada atomske bombe. Knjiga je postala veliki hit i po njoj je snimljen vrlo uspješni istoimeni japanski film. 

Video: Nagasaki, then and now
Kopirati
Drag cursor here to close