Na korak...

Zaustavljen prijem Kosova u Vijeće Europe

Iako uživa veliku potporu u Vijeću Europe Kosovo je zaustavljeno "na korak" do članstva u tu organizaciju posvećenu ljudskim pravima i slobodama, vladavini prava i razvoju demokracije.
Vijesti / Svijet | 17. 05. 2024. u 11:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjoj sjednici Odbora ministra Vijeća Europe (VE) neće biti riječi o prijemu Kosova u tu organizaciju iako je Vlada Kosova poduzela aktivnosti na izradi nacrta statuta Zajednice srpskih općina (ZSO)  koji bi do kraja svibnja trebala poslati kosovskom Ustavnom sudu.

Mehanizam

Kosovska ministrica vanjskih poslova i dijaspore Donika Gervala priopćila je to u četvrtak te obavijestila Vijeće Europe da Kosovo radi na nacrtu statuta za uspostavljanje "mehanizma za samoupravu, koordinaciju i suradnju općina sa srpskom većinom na Kosovu" koji zadovoljava potrebe građana srpske zajednice ali i istodobno poštuje Ustav Kosova.

No po svemu sudeći takvi koraci kosovske vlade dolaze prekasno i prijem Kosova u Vijeće Europe odgođen je na nekoliko tjedana nakon što je Srbija na čelu s predsjednikom Aleksandrom Vučićem pokrenula niz diplomatskih aktivnosti kako bi onemogućila prijem Kosova u tu organizaciju.

Srbija, koja ne priznaje neovisnost Kosova i smatra ga svojim teritorijem, Briselskim sporazumom se obvezala kako se neće ometati prijem Kosova u međunarodne organizacije ali i Kosovo je prihvatilo obvezu formiranja Zajednice srpskih općina te je upravo nepoduzimanje konkretnih koraka ka uspostavi ZSO usporilo prijem Kosova u Vijeće Europe.

Ništa od 2013.

Glasnogovornik Europske unije Peter Stano pozdravio je spremnost Kosova da se konačno angažira u izradi nacrta statuta ZSO jer, kakao je kazao od 2013. godine, nažalost Kosovo nije poduzelo nikakve korake ka uspostavljanju spomenute zajednice.

Kosovo i Srbija su 2013. godine postigli dogovor o osnivanju ZSO,  a 2015. usuglasili njene principe. No iste godine, Ustavni sud Kosova je utvrdio da je veliki dio tih principa u suprotnosti s kosovskim Ustavom.

Europske i američke diplomate su krajem prošle godine Kosovu i Srbiji dostavile nacrt statuta ZSO i uspostavljanje  te zajednice dio je sporazuma o normalizaciji odnosa koji su strane dogovorile prošle godine u Bruxellesu i Ohridu.

Stano je podsjetio kako je Europsko vijeće pozdravilo u prosincu 2023. spremnost Srbije i Kosova da prihvate nacrt statuta koji su stranama predstavili predstavnici EU te dodao kako je taj dokument formalno priznalo 27 država članica Europske unije.

Dan srama i korak

Parlamentarna skupština Vijeća Europe preporučila je 16. travnja prijem Kosova u tu organizaciju, što je naljutilo Beograd za koji je to bio "dan srama", dok ga je Priština nazvala "velikim danom" i korakom bliže prijemu u punopravno članstvo.

Nakon toga najavljivano je kako se konačna odluka očekuje 17. svibnja i da bi Kosovo za prijem u Političkom odboru VE-a trebalo osigurati glasove dvije trećine od 46 članica.

No iako uživa veliku potporu u Vijeću Europe Kosovo je danas zaustavljeno "na korak" do članstva u tu organizaciju posvećenu ljudskim pravima i slobodama, vladavini prava i razvoju demokracije.

Kopirati
Drag cursor here to close