Berlin

Zelenski traži još oružja

Kada je riječ o članstvu Ukrajine u EU, Zelenski je rekao da je zemlja ispunila sve neophodne korake za početak pregovora o pridruživanju.
Vijesti / Svijet | 11. 06. 2024. u 17:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je u utorak da je vrijeme da saveznici osiguraju svo neophodno oružje Ukrajini kako bi potisnula Rusiju iz zemlje.

"Ako me pitate je li došlo vrijeme da nam partneri daju svo oružje potrebno za izbacivanje Rusije, onda kažem da je to vrijeme došlo", rekao je Zelenski tijekom Konferencije o oporavku Ukrajine koja se održava u Berlinu, prenosi Kijev Independent.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, Zelenski je zahvalio Njemačkoj za podršku koju dobiva od te zemlje, s obzirom na to da je Njemačka poslije Amerike, drugi najveći vojni donator Kijevu.

Kada je riječ o članstvu Ukrajine u EU, Zelenski je rekao da je zemlja ispunila sve neophodne korake za početak pregovora o pridruživanju.

Ukrajina je dobila status kandidata za članstvo u EU u lipnju 2022. godine.

U studenom 2023. Europska komisija je preporučila pristupne pregovore s Kijevom, a Europsko vijeće je mjesec dana kasnije podržao pokretanje pregovora.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da bi pregovori trebali početi do kraja lipnja.

Za taj korak potreban je jednoglasni dogovor svih članica, a Mađarska navodno ometa konsenzus.

Inače, u Berlinu je danas počela dvodnevna konferencija za prikupljanje podrške za oporavak Ukrajine od razaranja u ratu s Rusijom.

    

Kopirati
Drag cursor here to close