Zatvorske kazne do 15 godina

Zemlja u kojoj se preko stotine tisuća djevojaka uda prije 18-te godine zabranila dječje brakove

"Sloboda je došla za naše žene" rekao je Maada Bio tijekom ceremonije koju su organizirale feminističke skupine i prve dame
Vijesti / Svijet | 03. 07. 2024. u 11:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Parlament Sijera Leonea odobrio je zakon prošlog mjeseca, usvojivši nacrt zakona koji kriminalizira udaju djevojaka mlađih od 18 uz zatvorske kazne od najmanje 15 godina ili strogu novčanu kaznu od više od 2.000 dolara, piše Hina. 

Predsjednik Sijera Leonea Julius Maada Bio u utorak je odobrio zakon kojim se zabranjuju dječji brakovi u zemlji u kojoj se stotine tisuća djevojaka uda prije nego napune 18 godina.

"Sloboda je došla za naše žene" rekao je Maada Bio tijekom ceremonije koju su organizirale feminističke skupine i prve dame zapadne Afrike u glavnom gradu Freetownu.

Parlament Sijera Leonea odobrio je zakon prošlog mjeseca, usvojivši nacrt zakona koji kriminalizira udaju djevojaka mlađih od 18 uz zatvorske kazne od najmanje 15 godina ili strogu novčanu kaznu od više od 2.000 dolara, navodi AFP.

“Svjetionik nade u Africi”

"Ovo je postignuće koje će definirati moju administraciju", rekao je predsjednik, nazvavši ga “svjetionikom nade u Africi gdje žene imaju bezgranične mogućnosti da određuju vlastitu budućnost i inspirišu svijet.”

U Sijera Leoneu, zemlji od devet milijuna ljudi, 2017. bilo je 800.000 djevojaka koje su se udale prije navršene 18 godine, uključujući 400.000 mlađih od 15 godina, prema podacima UNICEF-a.

Prema UNICEF-u, 30 posto djevojaka udalo se prije svog 18. rođendana 2017., što je pad u odnosu na 37 posto, 25 godina ranije.

Kopirati
Drag cursor here to close