Navodni popis

Srna tvrdi: Jasmin Mulahusić na popisu pripadnika odreda El mudžahedin

Izvor koji je Srni ustupio popis tvrdi da je Mulahusić odredu pristupio po njegovom osnivanju.
Vijesti / Terorizam | 08. 08. 2024. u 16:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jasmin Mulahusić, osumnjičen za širenje nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti kojeg je Sud BiH pustio na slobodu bez mjera zabrane, nalazi se na popisu pripadnika odreda "El mudžahedin", čija je kopija u posjedu Srne, a iz kojeg je vidljivo da je u odredu proveo tri godine, četiri mjeseca i 18 dana.

Izvor koji je Srni ustupio popis tvrdi da je Mulahusić odredu pristupio po njegovom osnivanju.

Zaveden pod rednim brojem 1.270

Na popisu pripadnika odreda "El mudžahedin", koji je kao zapovjednik potpisao Sakib Mahmuljin - prvostupanjski osuđen na 10 godina zatvora zbog zločina nad Srbima u vrijeme dok je bio zapovjednik Trećeg korpusa Armije BiH u čijem je sastavu djelovao i odred El mudžahedin, navedeno je da je Mulahusić u odredu proveo od 6. lipnja 1992. do 24. listopada 1995. godine, tvrdi Srna.

Na popisu od ukupno 1.774 imena Mulahusić je zaveden pod rednim brojem 1.270.

Sud BiH još nije dobio povratnu informaciju je li Jasmin Mulahusić, optuženi za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, te ugrožavanje sigurnost, primio poziv za ročište za izjašnjenje o krivici, koje je planirano početkom listopada, objavio je BIRN.

BIRN prenosi da je Sud BiH potvrdio da je ročište za izjašnjenje o krivici zakazano za 4. listopada.

Sud bez odgovora

"Sud nije zaprimio povratnu informaciju o tome je li optuženi zaprimio poziv Suda jer se sva komunikacija s njim odvija putem međunarodne pravne pomoći, a te radnje iziskuju dodatno vrijeme za realizaciju zakonom predviđenih procesnih i drugih radnji u ovom predmetu", naveli su iz Suda BiH.

U optužnici se navodi se da je Mulahusić od 2021. do 2023. kontinuirano putem svojih profila na društvenim mrežama objavljivao sadržaje prema osobama koje je medijski obrađivao kreiranjem foto-montaža, te kreiranjem neistinitih sadržaja o osobama o kojima piše, s namjerom da kod njih i članova njihovih obitelji izazove osjećaj ugroženosti, nesigurnosti i straha, pa je tijekom ovog perioda javno pozivao na otpuštanje osoba srpske i hrvatske nacionalnosti s radnih mjesta u institucijama BiH.

Uhićen 2021.

Mulahusić je, djelujući na ovaj način prema Bošnjacima koji nemaju poglede na politički život, naciju i vjeru u skladu s njihovim radikalnim shvaćanjima, vrijeđao po vjerskoj i nacionalnoj osnovi, svrstavajući ih kao pripadnike drugih konstitutivnih naroda u BiH, nazivajući ih izdajnicima i nevjernicima, javno pozivajući svoje brojne sljedbenike da ih kazne, što su i učinili na način da su na njegovim javnim objavama ostavljali komentare izrazito prijetećeg i uvredljivog sadržaja.

U rujnu 2021. godine Mulahusić je bio uhićen i saslušan kao osumnjičeni, ali je pušten bez određivanja mjera zabrane.

Iz Tužiteljstva su ranije objavili kako će navode optužnice dokazivati pozivanjem devet svjedoka, jednog vještaka, te prilaganjem više desetina materijalnih dokaza.

 

Kopirati
Drag cursor here to close