Lonac

Što je Hezbolah radio u BiH?

''Veze Hezbolaha s Armijom BiH tijekom Rata u BiH nisu tajna. Na kraju krajeva, ta organizacija nikada nije pokušala prikriti svoju podršku bosanskim muslimanima'', piše RT.
Vijesti / Terorizam | 03. 08. 2024. u 09:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom govora na pogrebu Fuada Shukra, visokog dužnosnika Hezbolaha koji je ubijen u izraelskom udaru na predgrađe Beiruta u utorak, lider te šiitske militantne organizacije Hasan Nasralah dotaknuo se i jednog "zanimljivog" detalja iz bogate biografije stradalog časnika, objavio je portal Russia Today (RT) Balkan u tekstu pod naslovom ''Iranski začin u bosanskom loncu: Šta je Hezbolah radio u BiH za vreme rata?''.

"Mučenik Fuad Shukr bio je vođa grupe koja je otišla u Bosnu da podrži muslimane početkom devedesetih", rekao je Nasralah u govoru.

TR piše kako je o Shukrovom angažmanu u BiH nakon njegove smrti pisao je i Al Mayadeen, libanonski medij blizak Hezbolahu, koji je naveo da se on od 1992. godine bavio vanjskim poslovima, kada je između ostalog "mentorirao omladinu koja je podržavala svoju braću u Bosni".

Veze s Armijom

Poznati britanski novinar Robert Fisk, koji je tijekom rata često boravio u BiH, napisao je da je u borbama sudjelovalo oko 150 pripadnika Hezbolaha, koji su bili među prvim dobrovoljcima s Bliskog istoka koji su došli da podrže bosanske muslimane.

Veze Hezbolaha s Armijom BiH tijekom Rata u BiH nisu tajna. Na kraju krajeva, ta organizacija nikada nije pokušala prikriti svoju podršku bosanskim muslimanima, a njihove akcije bile su dio šireg iranskog angažmana u sukobu na prostoru bivše SFRJ, navodi RT Balkan.

Američki zrakoplovni časnik i obavještajac Steven O'Hern je svojoj knjizi o iranskoj Islamskoj revolucionarnoj gardi pisao da su pripadnici te elitne jedinice slali oružje i obučavali muslimansku vojsku tijekom Rata u BiH (1992-95), ali i Oslobodilačku vojsku Kosova (OVK) tijekom rata na Kosovu 1999. godine.

Iran je bio jedna od prvih zemalja koje su podržale vlasti u Sarajevu nakon izbijanja rata, zaobilazeći embargo na izvoz oružja na prostor tadašnje SFRJ koji je Vijeće sigurnosti UN uveo u runju 1991. godine, navodi RT.

Iransko oružje

O'Hern navodi da je administracija američkog predsjednika Georgea Busha bila protiv iranskog miješanja u BiH, te da je pod američkim pritiskom hrvatska zaplijenila iransko oružje koje je preko te zemlje trebalo završiti u rukama vojnika Armije BiH.

''Međutim, nekoliko godina kasnije, administracija Bila Clintona je – iako se javno zalagala za poštovanje embarga – tajno podržala isporuku iranskog oružja muslimanskoj vojsci. Iranski operativci su u Bosnu slali ne samo puške i uniforme, već i protuoklopno naoružanje i lake prenosive raketne sustave'', prenosi RT.

Kako navodi taj američki stručnjak, iranski specijalci ubrzo su se infiltrirali i u obavještajne strukture u Sarajevu, a sa njima su u Bosnu stigli i članovi Hezbolaha. Oni su se uskoro razvili bliske odnose s visokim dužnosnicima vladajuće SDA, koji su opstali i u godinama nakon okončanja rata.

Kako je prije desetak godina pisao Gordon Bardos, američki politolog i stručnjak za Balkan, mnogi u američkom State Departmentu devedesetih godina su vjerovali da bi, ukoliko se Srbi i Hrvati odcijepe od BiH, ta zemlja postala "neodrživa krnja islamska država" i "platforma za iranski terorizam".

Prema navodima nizozemskog politologa Cesa Vibesa, koji je pisao o vezama SAD i radikalnih islamista u Bosni, "Turska i Saudijska Arabija su tijekom rata bile više nego spremne da isporuče oružje i da odvuku Izetbegovića od iranskog utjecaja, ali je bosanska vlada bila daleko više usmjerena ka Iranu".

Na iranskom platnom spisku

Američki obavještajci u Bosni došli su do istog zaključka. Robert Baer, agent CIA stacioniran u Sarajevu tijekom rata, kasnije je tvrdio da je "vlada bosanskih Muslimana klijent Iranaca ... Ako bi morali da naprave izbor između CIA i Iranaca, oni će uvijek izabrati Irance".

''Nije tajna da je lider bosanskih muslimana Alija Izetbegović gajio simpatije prema iranskoj Islamskoj revoluciji iz 1979. godine, kao i prema osnivaču Islamske republike, ajatolahu Ruholi Homeiniju. Grupa njegovih bliskih suradnika je 1982. tajno otputovala u Iran kako bi sudjelovali na islamskom seminaru, da bi nakon povratka u Jugoslaviju bili uhićeni'', navodi RT.

Prema izvještaju CIA do kog je došao američki novinaru James Risen, sam Izetbegović je bio "bukvalno na (iranskom) platnom spisku", a jednom prilikom je primio 500.000 dolara u gotovini od iranskih agenata. Zanimljivo je da je iranski veleposlanik u BiH bio jedini strani diplomata koji je pratio Izetbegovića tijekom njegove predizborne kampanje 1996. godine.

Vjeruje se, navodi RT, da je "čovjek za vezu" s Iranom u Sarajevu bio Hasan Čengić, ''Izetbegovićev čovjek od povjerenja zadužen za šverc oružja i zaobilaženje embarga''. Nakon rata, Čengić je smijenjen sa mjesta zamjenika ministra obrane, navodno pod američkim pritiskom. On je, međutim, nastavio igrati značajnu ulogu u SDA.

Međutim, on nije bio jedini časnik Armije BiH koji je surađivao s Irancima. Nakon što su Amerikanci početkom 2020. ubili zapovjednika jedinice Kuds u okviru Islamske garde Kasima Sulejmanija, u medijima širom regije osvanula je informacija da se tadašnji bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović tijekom rata u BiH sastajao upravo s tim iranskim časnikom, navodi RT

Odsijecanje glava

"Sulejmani je bio prisutan u BiH i kada su mudžahedini likvidirali Srbe odsijecajući im glave, sa čim je Džaferović bio upoznat, ali nije poduzeo nijedan korak da se počinioci tog gnusnog zločina privedu pravdi", pisale su "Večernje novosti" tok prilikom.

O djelovanjima Izraela, prije svega obavještajnih službi iz te države, na teritoriji BiH tijekom rata zna se značajno manje, ali je poznato da je Tel Aviv u određenoj mjeri podržavao Vojsku Republike Srpske (VRS).

U nizozemskom izvještaju o Srebrenici iz 2002, na kom je između ostalih radio i Ces Vibes, navodi se da je Mossad na tom prostoru bio posebno aktivan, kao i da su Izraelci VRS opskrbljivali artiljerijskim streljivom.

O prisustvu izraelskog oružja u Srbiji i Republici Srpskoj pisao je i američki povjesničar Adam Garfunkle, koji je podršku židovske države Srbima povezao sa zajedničkim stradanjem dva naroda tijekom Drugog svjetskog rata, kao i činjenicom da su mnogi Hrvati i Muslimani pristupili vojnim formacijama koje su ratovale na strani nacista, navodi RT.

Kopirati
Drag cursor here to close