Sjever Kosova

Stanje mirno, ali napeto

Vijesti / Terorizam | 28. 07. 2011. u 15:24 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon sinoćnjih dramatičnih događaja i napetog stanja kada je zapaljen granični prijelaz Jarinje na sjeveru Kosova i pokušaja napada na granični prijelaz Brnjak, gdje su pripadnici kosovske policije i carine Kosova, oba granična prijelaza kasno sinoć pod nadzor je preuzeo KFOR, javila je Kosovska televizija.

Skupština Kosova usvojila je u četvrtak na svojoj izvanrednoj sjednici rezoluciju kojom obvezuje kosovsku vladu Kosova da ostvari ustavnu vlast na cijelom području zemlje.

Skupština je pozvala međunarodnu zajednicu da podrži kosovske institucije u uspostavljanju reda i mira na cijelom području i istodobno pozvala sve građane, bez obzira na nacionalnu pripadnost, da sačuvaju mir, omoguće ostvarivanje ustavnog poretka i vladavinu zakona.


Tako je granični prijelaz u Jarinju pod nadzorom njemačkih trupa KFOR-a, a granični prijelaz Brnjak nadziru američke snage KFOR-a uz potporu francuskih snaga i policije EULEX-a.

Kako javlja Kosovska televizija, stanje na sjeveru Kosova je mirno, ali napeto.

Kosovski premijer Hashim Thaci na izvanrednoj konferenciji za novinare rekao je da iza srpskih kriminalnih skupina koje su napale granične prijelaze stoji službeni Beograd. Nagovijestio je da se kosovske vlasti neće povući sa sjevera.

Srpski mediji javljaju u četvrtak da su pripadnici specijalne postrojbe kosovske policije ROSU maltretirali dvojicu Srba.

Incident se dogodio jutros u mjestu Doganović kada su pripadnici ROSU-a zaustavili dvojicu poljoprivrednika iz Klokota koji su krenuli na tržnicu u Štrpce. Po riječima jednoga od njih, javlja B92, policajci su s njima postupali brutalno, tukli su ih i tjerali da s automobila skinu srpske tablice.

Nakon svega muškarci su se vratili u Vitinu, a u policiji su rekli da nisu registrirali ovaj slučaj.

Glasnogovornik kosovske policije rekao je da je prijavljen napad na mladiće srpske nacionalnosti, ali da nije bilo naznaka o nacionalnoj pripadnosti napadača.

Osim ovog incidenta jutros je u okolici Štrpca napadnuta još jedna osoba srpske nacionalnosti.

Šef vladinog ureda za medije taj je incident okarakterizirao kao "odgovor na paljenje graničnog prijelaza Jarinje".

Kopirati
Drag cursor here to close