Bljesak je vozio obnovljenu Škodu Kamiq

Zmija u vlastitim njedrima

Ovo je automobil za one koje od automobila žele apsolutno sve – i da je prostran, ali i da je kompaktan, i da je čvrst i siguran na putu, a opet lepršav po gradu, da ima dobar imidž – i da ne košta baš previše.
AutoMoto / Testovi | 10. 09. 2024. u 09:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dobro, za ovu zadnju stavku iz podnaslova morat ćete se dogovoriti sami sa sobom, jer ovako sjajno opremljen Kamiq ipak cijenom izlazi iz okvira svima pristupačnog automobila, ali kako stoje stvari sa konkurentima na tržištu, danas više ništa nije jeftino, samo birate između skupog i malo manje skupljeg.

Ostavimo li cijenu po strani, ovaj model, kako ga u Škodi lijepo zovu – Urbani SUV, zadovoljit će 99 posto potreba većine stanovnika ove zemlje. Čak i on malo zahtjevnije. Razlog tomu je odlično pogođen koncept automobila – u najmanji Škodin crossover stat će prosječna obitelj i voziti se komforno i udobno, bilo da je u pitanju gradska, međugradska ili izletnička tura. A sve to uz prtljažnik od 400 litara koji svojim pravilnim oblikom izgleda veći nego možda jest i samim tim može progutati puno više prtljaga nego li sugerira navedena zapremina.

Foto: Bljesak.info / Novi ŠKODA Kamiq
Foto: Bljesak.info / Novi ŠKODA Kamiq
Foto: Bljesak.info / Novi ŠKODA Kamiq

I opet, sve to u okviru takozvanog B segmenta, što znači da je Škoda Kamiq mlađi brat sestre Fabije, a druga sestra je malo veća Scala. Ali, upravo kod testa modela Scala rekli smo kako ona ima problem upravo u vlastitoj kući – naime, konceptualno će se Škoda Kamiq više svidjeti današnjem kupcu, koji će u salonu prije posegnuti za urbanim SUV-om, nego li za klasično koncipiranom kombilimuzinom, zanemarivši pritom da je Scala za pola broja veća. Drugim riječima, Škoda je uzgojila zmiju u vlastitim njedrima i u toj borbi vjerojatno će morati kanibalizirati jedan model – a taj model neće biti Škoda Kamiq.

No, dosta s filozofijom – Škoda Kamiq je zbilja pošteno odmjeren, vrlo čvrsto izrađen i, u slučaju testnog automobila, vrlo dobro opremljen automobil. Pogoni je izuzetni benzinac 1,5 TSi sa 150 konjskih snaga, koji u svakom trenutku daje dovoljno snage Kamiqu i uz kojeg smo potpuno zaboravili dizel. Naime, motor je prigodno veoma tih, taj Volkswagenov 1,5 benzinac, kojeg danas možemo nazvati klasičarem, jer nema nikave električne potpore i meko ili tvrdo hibridn koncepcije (što bi se narodski reklo – od struje ima akumulator, anlaser, alternator i mnogo žica, k'o nekad).

Foto: Bljesak.info / Novi ŠKODA Kamiq

Ima, naravno, i turbopunjač, ima i direktno ubrizgavanje goriva, ima i interkuler. I troši iznenađujuće malo – na testu smo ga baš vozili i vozili i vozili – i nikako potrošiti rezervoar! Razlog tomu je što benzinac, kojem odlično leži sedmorostupajski DSG mjenjač, dozvoljava da ga se vozi na dizelski niskim okretajima bez da se pritom buni. I onda se često pitate je li vozim dijelaša ili benzinca, s obzirom da je potrošnja na testu bila oko 5,5 litara u prosjeku. No, kad treba potjerati Kamiqa, on brzom odgovori na gas i tonu i 250 kilograma teška Škoda ubrza veoma pristojno, čak i odlično, pa će od nule do stotke ubrazi za nekih 8,5 sekundi, dok će i međuubrzanja biti dovoljna za pretjecanje u većini prilika.

Foto: Bljesak.info / Novi ŠKODA Kamiq
Foto: Bljesak.info / Novi ŠKODA Kamiq
Foto: Bljesak.info / Novi ŠKODA Kamiq
Foto: Bljesak.info / Novi ŠKODA Kamiq

Potpuna sigurnosna oprema i tipično kvalitetna izrada učinili su Kamiq i u ovom faceliftu automobilom kojem je zbilja teško pronaći manu. Sva vrata se otvaraju široko, ulazak u automobil je lagan, ergonomija je na vrhunskom nivou, a, iako je uređenje vrlo slično onom u Scali, nekako na je sve sad bolje sjelo. Infotainment je konačno bezgrešan, lako se na njega naviknuti, u osnovi, u najboljoj Škoda tradiciji sve je intuitivno, a spajanje na Android auto je promptno i bezgrešno. Veličina ekrana na sredini je taman koliko treba da ne škiljite, taman koliko treba da vam ne oduzima životni prostor i smeta u vožnji. Digitalna instrumentna ploča je jedna od boljih na tržištu, ne zamara na dugim vožnjama i zbilja ne gnjavi viškom, uglavnom manje potrebnih informacija.

Simply Clever, već nadaleko poznate Škodine fore koje raduju čovjeka, svi oni kišobrani, lopatice, pretinci i kvačice, sad su okrunjeni sjajnim sustavom kojim se prilikom otvaranja vrata simultano pojavljuje gumeni štitnik, koji vam ne dozvoljava da vaša vrata dođu u izravni kontakt sa vratima tuđeg auta, što je česta pojava na parkinzima, kojima se guli lak sa ruba vrata. I, naravno, oštećuje automobil drugoga. Od dobrih stvari izdavajamo veoma raskošno (za ovu klasu) odmjerena sjedala i ukupan dojam trajnosti i kvalitete. Automatska klima vrlo dobro odrađuje posao po ovim vrelim mostarskim danima, a farovi vrlo dobro rasvjetljavaju duge ljetne noći.

Foto: Bljesak.info / Novi ŠKODA Kamiq

Ne treba kriti činjenicu, Škoda Kamiq, kao i drugi modeli Škode, ostaje izbor razumnih ljudi, ali i onih koji traže beskompromisnu kvalitetu, neku vrstu old skul njemačkog pristupa i češkog šarma. No, i ti razumni ljudi, ako hoće ovako dobro opremljen Kamiq moraju izdvojiti blizu 63.000 KM, a tu se onda već ulazi u domen i većih modela na tržištu. Ali, ako vam je kamiq već sam po sebi dovoljno velik, onda ga uzmite u razmatranje, jer zbilja se radi o kompletno dobrom, čak odličnom automobilu, koji će vas i po danu i po noći odvesti sigurno, brzo i udobno, gdje god želite. I pritom ćete i dalje posjedovati kompaktan automobil sa ne pretjerano velikim troškovima održavanja.

Zanimljivo da bazni Škoda Kamiq stoji tek 36.800 KM, ali tada ga pokreće manji 1.0 TSi sa 95 konja i mjenjač je petostupanjski ručni, a oprema tek dovoljna. No, ni to nije loša varijanta, s malo doplata, Škoda Kamiq izaći će vas koju tisuću maraka više, ali osnovne kvalitete ni u kojem slučaju neće izgubiti. No, ovaj testirani bi također vrijedilo uzeti u razmatranje, možda izbaciti štogod od opreme koja vam ne treba, ali ovaj motor, ovaj mjenjač, zapravo sve u paketu, samo je ta cijena mana. Ali, samo ako ne razumijete da danas više ništa nije jeftino. I da su davno prošla vremena kad ste Škodu, ali i bilo koji drugi novi automobil, mogli kupiti za manje od 20.000 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close