Bljesak je vozio novi Škoda Superb

Gospođa ministarka!

VW Passat limuzina se više ne proizvodi, barem ne za Europu. No, nema tuge, nema plača – Škoda Superb vraća se još jača!  Na radost privatnih kupaca, poslovnih ljudi, ali i onih koji ovakva auta voze preko tendera.
AutoMoto / Testovi | 27. 09. 2024. u 09:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Škoda Superb, velika limuzina češkog proizvođača, otpočetka je bila produženi Passat. I to nije bilo ništa loše, za malo manje ili jednako novca dobivali bi kupci nešto prostraniji i jednako motoriziran auto, sve drugo je bilo pitanje imidža i vaše sklonosti detaljima.

Kako se u međuvremenu imidž Škode, sasvim opravdano, vinuo jako visoko, a detalji, iz generacije u generaciju, postajali sve prihvatljiviji i najrazmaženijem oku, Škoda Superb postajade sve manje "kopija Volkswagena", a sve više "top auto", kojem se prestalo vremenom dodavati ono famozno "za te pare!"

Već prošla generacija, koja još uvijek, hvala na pitanju, izgleda fenomenalno, počela je živjeti neovisan život poželjne limuzine, dok je karavanska verzija, kao vječni simbol prostranosti, postala life style auto s ozbiljnim referencama.

Foto: Bljesak.info / Novi Superb

Stoga je novi model Škoda Superba, s potpunim pravom, automobil čiji test mora privući pozornost. Tim prije jer je, u međuvremenu, Volkswagen odlučio, ne na oduševljenje mnogih, ugasiti Passat u limuzinskoj verziji, što Superbu u ovom trenutku otvara dva fronta za napad i akciju.

Prvi front je onaj gdje Superb cilja na tradicionalne kupce novog Passata, kojeg, rekli smo, više nema i nešto ga mora zamijeniti. A tu ima i poslovnih ljudi i obiteljskih ljudi, ali i ministarstava, ureda, tijela i agencija sa svih nivoa vlasti i svih viđenijih namještenika i rukovoditelja javnih poduzeća. Drugi front za Superba je isto to, samo u smislu budućeg polovnjaka. Dobro, tu računamo obiteljske ljude, poslovne ljude koji ne kupuju novo. Ne i ministre. Oni vole novo i novo obično i dobiju.

Dakle, apsolutno se Superbu sve otvorilo! Passat iz sjene postao je jedini mogući Passat. Dobro, ovdje nećemo računati Audi modele, oni su rezervirani za malo jače odlikaše i malo veće velikaše, kao i BMW i Mercedes limuzine, ali istina je da nakon gašenja mnogih modela u ovoj limuzinskoj klasi, zvalo se to D segmentom, nema više ništa. Ili gotovo ništa. Nema Mondea, nema Insignie, nema Talismana, ugašen i Volvo S60. Ostalo limuzina na prste jedne ruke, a i tu fale prst ili dva.

Foto: Bljesak.info / Novi Superb
Foto: Bljesak.info / Novi Superb
Foto: Bljesak.info / Novi Superb
Foto: Bljesak.info / Novi Superb

I zato se Superb sad odjednom razbaškario, kao kad dođeš u hotel i zbog nekih problema u sustavu odjednom dobiješ predsjednički apartman, jer su tvoju sobu greškom već izdali nekom paru, nudistima iz Nizozemske. Nova velika Škoda ima pred sobom blistavu budućnost, a Volkswagen valjda u svemu ovome zna što radi. Valjda zna.

I? Kakav je Superb? Umalo pa pet metarska limuzina, međusovinskog razmaka od umalo pa tri metra, znači komad auta!Vvozili smo najbolju L&K opremu, koju pogoni legendarni 2.0 TDI, s pogonom na sve kotače i 193 dizelska konja. Kakav će biti nego dobar! Čak što više, odličan! Okej, govorimo o automobilu za skoro 105.000 KM, toliko izađe u ovoj top opremi, ali unutra imate sve, jedino možda fali ptičje mlijeko, može se pronaći i ponešto što je moglo biti top premium, a nije, ali to uglavnom spada u nijansiranje.

Osnovni koncept se nije promijenio , Superb je velik, prostran, pogotovo straga ima mjesta na bacanje, s velikim prtljažnikom od minimalnih 645 litara, on je napravljen da se u njemu prave kilometri i to u ugodnom društvu. Zato smo i rekli u naslovu, može biti mjera i ministrima. Pogotovo jer nema ovdje previše mozganja oko pogona, iako postoji hibridna alternativa, Superb je još uvijek maksimalno moguće za današnje vrijeme ICE automobil. Ovo ICE, naravno, ne znači hladnoću ili led, nego motor s unutarnjim izgaranjem, bez ikakve velike baterijske pomoći. Onako kako je većima kupaca ovdje i naviknula.

Izrada je stoga besprijekorna, dizajn čist, ali ne pretjerano uzbudljiv. Dobro, takve su te limuzine, one moraju imati i malo konzervatizma u sebi. Vanjština je čak malo i smirenija nego prošla generacija, nema više oštrijih bridova i dinamike bokova. I unutra je čistije, sve je digitalizirano, DSG mjenjač sa sedam stupnjeva je standard, a ručica više ne stanuje između sjedala, nego na stubu volana, tamo gdje su se nekoć upravljali brisači. Oni su sada lijevo i traži sve to nešto navikavanja. No, i dalje je uređenje logično, čak i malo prejednostavno.

Foto: Bljesak.info / Novi Superb
Foto: Bljesak.info / Novi Superb
Foto: Bljesak.info / Novi Superb
Foto: Bljesak.info / Novi Superb
Foto: Bljesak.info / Novi Superb

Srećom, za razliku od uobičajenog Škoda uređenja, sa 50 nijansi sive, u ovako opremljenom Superbu dojam podižu kolorirana sjedala, neka vrsta kože je ugodno zagasite boje, zatim umetci koji predstavljaju drvo, ali u mat verziji i sjajno podižu nivo dojma. A nisu loše ni rešetke, koje cijelom širinom prednjeg panela daju neki poseban štih interijeru.

Doduše, s obzirom na uređenje i ststus ovog vozila, pa i cijenu, očekivali smo još malo viši nivo udobnosti, jer čak i u comfort modu možda se malo više osjeti lupkanje podvozja i huk na 19 cola nasađenih guma niskog profila. Možda u nekoj mekšoj i col manjoj verziji to zvuči tiše, ali testirani auto je bučio malo više nego li očekujete u putnoj limuzini, što donekle, iz vozačeve perspektive, vrijedi i za sitne vibracije na volanu, a koje dolaze od dizelskog motora.

No, rekosmo, nijansiranje je neizbježno kada govorimo o petmetarskoj limuzini na vratima premiuma, a možda su nas u zadnje vrijeme razmazli svi oni tihi električni auti, pa i hibridi, koje smo imali na testu.

Foto: Bljesak.info / Novi Superb

Multimedija je pristojno velika i zbilja funkcionira besprijekorno. Digitalni instrumenti pred volanom nemaju neku veliku atraktivnost što se grafike tiče, ali odlično obavljaju funkciju, makar im nedostaje malo luksuza. No, to je mana koju sa sobom nose digitalna sučelja. Materijali su na nivou, umreženost očekivano svestrana, a između vozača i suvozača solidno veliki pretinci za odlaganje. Kao i u vratima.

Unutrašnjošću dominiraju tri okrugla gumba za klimatizaciju, malo vuku na onaj iz Renault Clija, ali i tamo i ovdje spadaju u top rješenja. S tim da su Škodini zbilja multifunkcionalni. Makar su neke kolege imale prigovore da su ti gumbi kod Škode malo klimavi, nemamo zamjerku.

Sjedala u Superbu uvijek imaju masažu, a u L&K verziji masažna mjesta su široko rasprostranjena i sve funkcionira dosta dobro. Nije kao kad te uzme masirati profesionalka, ali i Škoda to radi dovoljno dobro da tri ili četiri sata neprekidne vožnje nisu zahtjevan zadatak. No, tek ako govorimo o leđima. Poželjeli smo ozbiljnu masažu i u području bedara, pa i stražnjice (bez konotacija, molimo lijepo!), a kad smo već kod površine za sjedenje, dužina je perfektna, pogotovo s onim dijelom na izvlačenje, ali širina bi mogla biti raskošnija.

Pritom, podrazumijeva se i električno namještanje sjedala s više memorija, automatsko izvlačenje sjedala pri ulasku i izlasku. Tu je i grijanje i ventilacija sjedala, a komande za to su na onim spomenutim okruglim prekidačima, od kojih se srednji može programirati da bude na njemu nešto od odabranih opcija mimo same klimatizacije i komfora sjedala.

A tu je, za udobnost i sigurnost, i HUD displej koji na vjetrobran projicira sve što vam je potrebno za sigurnu i usredotočenu vožnju. Ima tu još premium elemenata, recimo, pretinac za bežično punjenje mobitela, nakon što je maknuta ručica DSG-a na volan, sad je veća, zatvorena – i hlađena! Da se ne bi, gluho bilo, mobitel pregrijao u vožnji.

A sama vožnja? Gle, teška je ova Škoda, ide i malo preko tone i osamsto kilograma, tako da od 193 KS ne treba očekivati čuda. Nije ovo sportska limuzina, možda je to ona najjača benzinska verzija, makar u Sport modu i dizelski model nudi nešto žešći osjećaj.

Ponekad vam se čini da je malo, onako, limuzinski troma, ali to je samo osjećaj težine i glomaznosti ukupnog auta u gradskim uvjetima, no performanse su zbilja vrlo solidne – po gradu se vozite bezbrižno, kamere i senzori sve pokrivaju, vidljivost je veoma dobra, čak i straga nije klaustrofobija, a maksimalna brzina je 230 km/h, ubrzanje od 0-100 km/h je po našim mjerenjima oko 8 sekundi (benzinac sa 265 KS ubrzava za 5,6!).  Znači, na papiru je bolje nego izgleda u praksi. To je ono što zovu, dok se malo naviknete na auto.

Pritom je potrošnja, očekivano, između 6 i 6,5 litara u prosjeku, ovisno gdje i kako vozite. Kako smo mi dobar dio puta proveli vozeći se po Jadranu, potrošnja je bila baš 6,1 litar. I dalje malo, jako malo za jedan ovoliki automobil.

A onih 105.000 KM? Ako vam je u glavi Škoda Felicia iz tamo neke godine, onda vam je 105.000 KM za jednu Škodu puno. A ako niste prespavali zadnjih 20 godina automobilskog napretka, onda će vam se 105.000 KM za ovakvu putnu limuzinu u top opremi čak učiniti i povoljnim, s obzirom što sve danas košta te novce.

Kopirati
Drag cursor here to close