Holivudski, a naš!

U Jablaničko jezero pala je filmska gromada

Helikopter OS BiH ''glumio'' je u više filmova od Bate Živojinovića, a neke od njih gledali ste i po nekoliko puta!
Gospodarstvo / Industrija | 29. 08. 2024. u 17:35 Z.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Helikopter kojega se trenutno vadi nakon pada u Jablaničko jezero zapravo je i legenda i klasik u isto vrijeme, ali i dalje upotrebljiv stroj. Bell UH-1 Iroquois, često nazivan i "Huey," je američki vojni helikopter koji je postao ikona tijekom Vijetnamskog rata.

Razvijen u 1950-ima, UH-1 je poznat po svojoj robusnoj konstrukciji i svestranosti, koja uključuje ulogu u medicinskim evakuacijama, transportu trupa i borbenim operacijama.

Sposobnost da se brzo kreće i nosi različite vrste tereta čini ga jednim od najvažnijih helikoptera u povijesti vojne avijacije. Jedna je od najviše proizvedenih letjelica ikada, s više od 16.000 primjeraka koji su s proizvodnih traka stizali između 1956. i 1987. godine., ali primjeraka kompletne Bell Huey obitelji je još i više, jer uključuju i civilne verzije UH 212, Uh 214, UH 412, ali i ratne strojeve poput AH-1 Cobra, UH-1Y Venom ili najnovijeg Ah-1Z Viper.

To znači kako je "Irokez" samo prvi u nizu, temelj slavnih američkih helikoptera. Stoga ne čudi kako se pojavljivao kroz sve ove godine u raznim filmovima.

Mi smo samo pobrojali hollywoodske blockbustere, filmove i serije u kojima se helikopter Bell UH-1 pojavio Apocalypse Now, Apollo 13 (1995), Batman v Superman: Dawn of Justice, Body of Lies, CSI: NY, Die Hard, Eraser, Forrest Gump, Good Morning, Vietnam, Hot Shots!, Independence Day, Kingsman: The Secret Service, Lost, i za kraj MacGyver.

Praktično, klasik nad klasicima, kao i filmovi u kojima je imao zapaženu ulogu. Stoga nije čudo da ga ministar obrane, Zukan Helez, ne pušta dubinama Jablaničkog jezera tek tako.

Bonus video:

Video: "HNK Mostar je za neke pitanje pobjede ili poraza." - Salem Marić - Bljesak podcast
Kopirati
Drag cursor here to close