Smanjena cijena

Evo koje su cijene cestarine na dionici Koridora 5C kroz tunel i most Hercegovina

Na novootvorenih 11,7 kilometara autoceste, koja uključuje most iznad Neretve kod Počitelja i tunel Hercegovina, cestarina do GP Bijača, s kojem se ulazi u sujednu Hrvatsku, iznosi 2,20 KM.
Gospodarstvo / Novac | 13. 09. 2024. u 14:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nove cijene stupile su na snagu otvaranjem tunela i mosta Hercegovina na Koridoru Vc, koja povezuje BiH s hrvatskom autocestom A1, potvrdile su Autoceste FBiH.

Vozači koji se uključe kod Zvirovića za cestarinu će izdvojiti jednu marku, što je smanjenje od 0,20 feninga u odnosu na prijašnjih 1,20 KM.

Na novootvorenih 11,7 kilometara autoceste, koja uključuje most iznad Neretve kod Počitelja i tunel Hercegovina, cestarina do GP Bijača, s kojem se ulazi u sujednu Hrvatsku, iznosi 2,20 KM.

Cijena je smanjena kako bi se olakšao vozačima pristup Koridoru Vc, uz poboljšanu povezanost i veću sigurnost na cestama, pojašnjeno je iz Autocesta za Radiosarajevo.

Most Hercegovina strateški je infrastrukturni projekt koji spaja južni dio Bosne i Hercegovine s europskom mrežom prometnih koridora. Dio je poddionice Počitelj - Zvirovići, koja se proteže na 11,07 kilometara i povezuje Počitelj s granicom Hrvatske preko graničnog prijelaza Bijača.

Dužina poddionice iznosi 11,07 km i podijeljena je na dva LOT-a.

LOT 1 čini trasa autoceste u dužini od preko 10 kilometara na kojoj se nalaze značajni objekti: Petlja Počitelj s naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama, Inter-regionalno čvorište, tri vijadukta, tunel i otvorena trasa.

LOT 2 je impresivni most "Hercegovina" dužine 980 m. Stubovi mosta kojim se prelazi rijeka Neretva visoki su 92,97,92,91,88 i 66 m što ga čini najvišim mostom na Koridoru Vc i jednim od najviših mostova u ovom dijelu Europe. 

Otvorenje ovog mosta predstavlja značajan korak u prometnom povezivanju Bosne i Hercegovine s Europskom unijom, a očekuje se da će novi infrastrukturni projekt poboljšati gospodarske prilike i unaprijediti turistički potencijal regije.

Kopirati
Drag cursor here to close