Revizija

Novac od cjepiva nije vraćen, a bolnicama uplaćeno bez kriterija

Revizori su utvrdili i da je raspodjela transfera za sanaciju zdravstvenih ustanova u FBiH Županijskoj bolnici Dr. Fra Mihovil Sučić Livno i Domu zdravlja Travnik izvršena bez kriterija i netransparentno…
Gospodarstvo / Novac | 18. 06. 2024. u 13:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno ministarstvo zdravstva nije pregovaralo s proizvođačima lijekova, odnosno nositeljima dozvole za stavljanje lijeka u promet, s ciljem postizanja nižih cijena, koje su sadržane u Listi lijekova obveznog zdravstvenog osiguranja FBiH, iako je predviđeno Zakonom o lijekovima i Pravilnikom o izradi Liste lijekova obveznog zdravstvenog osiguranja i Bolničke liste, pokazao je Izvještaj o financijskoj reviziji Federalnog ministarstva zdravstva za 2023. godinu.

Netransparentan novac bolnicama

Pored toga, nisu imenovane potkomisije za donošenje stručno-medicinskih uputstava, zbog čega nisu donesena navedena uputstva, koja predstavljaju kriterije za utvrđivanje prava korištenja lijekova sa Liste lijekova Fonda solidarnosti, što nije u skladu sa Zakonom o apotekarskoj djelatnosti i Pravilnikom o izboru i korištenju lijekova Fonda solidarnosti.

Revizori su utvrdili i da je raspodjela transfera za sanaciju zdravstvenih ustanova u FBiH Županijskoj bolnici Dr. Fra Mihovil Sučić Livno (2.000.000 KM) i Domu zdravlja Travnik (200.000 KM), koji su osigurani izmjenama i dopunama proračuna za 2023. godinu, izvršena bez kriterija i netransparentno, što nije u skladu sa Zakonom o izvršavanju proračuna FBiH za 2023. godinu.

Revizori navode i kako još uvijek u Trezor Federacije BiH nisu vraćena neiskorištena sredstva namijenjena za nabavu cjepiva protiv Covida.

''Iz proračuna FBiH putem Ministarstva u 2020. godini avansno su isplaćena sredstva u iznosu od 13.682.011 KM na osnovu Sporazuma o međusobnim pravima i obvezama u vezi s nabavkom cjepiva putem mehanizma za globalni pristup cjepiva za sprečavanje COVID-a 19 (COVAX). S obzirom na to da ugovorena isporuka nije izvršena u cijelosti, za neiskorišteni avans u iznosu od 10.044.990 KM i dalje nije izvršen povrat sredstava u Trezor FBiH'', navodi se u izvješću.

Ugovor o cjepivima

Naime, Vijeće ministara BiH i GAVI savez (neprofitna fondacija koja je registrirana u Ženevi) su 18. rujna 2020. godine potpisali Ugovor o preuzimanju obveza (aranžman o obaveznoj kupovini) kojim je definirano da će učesnici u COVAX mehanizmu imati pristup vakcinama zbog mehanizma o avansnoj kupovini koji će GAVI zaključiti sa proizvođačima vakcina. Rok važenja ovog ugovora bio je do 17. rujna 2023. godine. Potpisivanju ovog Ugovora prethodilo je zaključivanje Sporazuma o međusobnim pravima i obavezama u vezi s nabavkom cjepiva putem mehanizma za globalni pristup cjepivu za sprečavanje Covid-a 19 (COVAX) koji su 15. 9. 2020. godine potpisala entitetska ministarstva zdravstva, Odjel za zdravstvo Brčko distrikta BiH, kao i Ministarstvo civilnih poslova BiH koje je zaduženo za implementaciju. Iz proračuna FBiH putem Ministarstva u 2020. godini avansno su isplaćena sredstva u iznosu od 13.682.011 KM za nabavku 800.000 doza cjepiva po cijeni od 10,55 USD za 20% populacije stanovništva.

''Na osnovu ugovora za uplaćeni iznos za FBiH i ugovorene količine doza nije isporučeno 587.340 doza jer je do sada isporučeno samo 212.660 doza cjepiva. Tijekom 2022. godine putem sastanka s predstavnicima GAVI saveza bezuspješno se pokušalo pronaći rješenje oko nesuglasice u vezi ispunjavanja ugovornih obveza za isporuku plaćenih cjepiva. Ministarstvo civilnih poslova BiH primilo je 1. 6. 2022. godine konačnu ponudu COVAX-a za zatvaranje postojećeg aranžmana s naknadom za prijevremeno zatvaranje spomenutog ugovora u iznosu od 1.798.720 USD (ili 2 USD po neisporučenoj dozi od čije kupovine bi se odustalo), a koja će teretiti proračune entiteta i Brčko distrikta BiH, što znači da bi FBiH u tom slučaju prijevremenog zatvaranja ugovora i odustajanja od isporuke naručenih cjepiva trebala platiti 1.174.680 USD. Navedeni uvjeti prijevremenog zatvaranja ugovora nisu bili predviđeni potpisanim sporazumom pa se ponuda za zatvaranje odbila'', navode revizori.

Bez povrata

Dodaju da je, nakon isteka sporazuma Ministarstvo civilnih poslova BiH je u suradnji s ostalim potpisnicima sporazuma u listopadu 2023. godine dostavilo zahtjev za povrat cjelokupnog neiskorištenog uplaćenog avansa u iznosu od 9.079.706 USD. Ministarstvo je dostavilo suglasnost za FBiH s ciljem povrata neiskorištenih sredstava (10.044.990 KM).

''Prema dostupnim informacijama Ministarstva civilnih poslova BiH, objavljenim na sjednicama Vijeća ministara BiH, GAVI je početkom 2024. godine BiH vratio 7.464.586 USD, dok je jednostrano zadržao 1.615.120 USD. Vijeće ministara BiH je 12. 3. 2024. godine dalo zaduženja Pravobraniteljstvu BiH da – u svrhu sačinjavanja prethodne procjene slučaja u vezi sa sporom Bosne i Hercegovine i GAVI-ja, nastalog raskidom Ugovora o preuzimanju obveza cjepiva za COVID-19 od 18. 9. 2020. godine – predloži odgovarajuću odluku u vezi sa ovim sporom. Ministarstvo je sudjelovalo na Konferencijama za područje zdravstva u BiH koje su održane u siječnju i travnju 2024. godine, na kojima je razmatrano o raspodjeli vraćenih sredstava od COVAX-a u skladu s raspodjelom koju je odobrilo Vijeće ministara BiH, i o povratu preostalog dijela uplaćenog avansa. Do 30. 4. 2024. godine Ministarstvo je bilo u obvezi da imenuje kontakt-osobu za učestvovanje u usuglašavanju iznosa raspodjele vraćenih sredstava. Do okončanja revizije nije izvršen povrat neiskorištenih avansnih sredstava u Trezor FBiH'', navode revizori.

Obračun plaća i naknada

Između ostalog, revizori su utvrdili i da se u Ministarstvu vodi elektronska evidencija prisustva na radu, ali da nije uspostavljena kontrola nad njenim korištenjem.

''Također, nije evidentirano korištenje pauze, kao ni prekidi u radu, zbog čega izražavamo sumnju u njihovu vjerodostojnost'', naveli su revizori koji su utvrdili i da obračun poreza i doprinosa na naknade zaposlenicima članovima povjerenstava isplaćene u iznosu od najmanje 49.897 KM ''nije imao tretman prihoda od nesamostalne djelatnosti u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak i Zakonom o doprinosima, zbog mišljenja Federalnog ministarstva financija i ograničenja postojeće aplikacije za obračun plaća i naknada u Trezoru FBiH'', navedeno je u Izvještaju o financijskoj reviziji Federalnog ministarstva zdravstva za 2023. godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close