Subvencioniranje smještaja djece

Usvojene subvencije - Od jeseni niže cijene za privatne vrtiće

Grad Mostar subvencionirat će smještaj djece u privatnim predškolskim ustanovama odobravanjem nepovratnih novčanih sredstava.
Gospodarstvo / Novac | 15. 07. 2024. u 11:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usvojena je Odluka o subvencioniranju smještaja djece u privatne predškolske ustanove na području Grada Mostara za pedagošku 2024./2025. godinu na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara.

Privatne ustanove u prošloj pedagoškoj godini zatražile su subvencije od Grada, jer su kakonavode tijekom inflacije bili primorani povećati svoje cijene.

Nakon brojnih rasprava i preračunavanja donijeli su odluku za subvencioniranje dijela pedagoške godine, nakon čega je najavljeno da će se odluka analizirati i ako poluči uspjeh i nastaviti. Po svemu sudeći subvencioniranje je zadovoljilo 

No da bi Grad subvencionirao privatne vrtiće oni moraju ispunjavati određene uvjete. 

Ekonomska cijena smještaja za cjelodnevni vrtićki program iznosi 410 KM, a za cjelodnevni jaslički program 430 KM. Roditelji plaćaju 200 KM za vrtićki, odnosno 220 KM za jaslički program, dok će iznos subvencije po djetetu biti 210 KM mjesečno za oba programa.

Uslovi za subvencioniranje uključuju da privatne predškolske ustanove imaju odobrenje za rad, budu upisane u registar predškolskih ustanova, ispunjavaju pedagoške standarde i imaju adekvatan broj stručnih djelatnika. Djeca koja će biti smještena u ove ustanove moraju imati prebivalište na području Grada Mostara.

Subvencije će se isplaćivati temeljem mjesečnih računa, uz priložen popis djece korisnika usluga i potvrdu o stručnim djelatnicima. Ako se utvrdi da je dokumentacija lažna, sredstva će morati biti vraćena u roku od 15 dana.

Cilj ove odluke je pružiti financijsku pomoć mladim roditeljima, izjednačiti uvjete u javnim i privatnim predškolskim ustanovama, te potaknuti povećanje nataliteta i zadržavanje mladih u Mostaru.

 
 
4o
Kopirati
Drag cursor here to close