Ranije nego ikad

Berba grožđa u Hercegovini – Mladi neće…

''Nije teško, ovo radimo svaki dan, čitavo ljeto provodimo tako da navikli smo…''
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 31. 08. 2024. u 19:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ranije nego ikad, u Hercegovini je počela berba grožđa zbog izrazito toplog vremena, koje je utjecalo na brže dozrijevanje ploda, izvijestila je BHRT navodeći kako ova godina donosi izniman urod, te da su vinogradari, usprkos suši, zadovoljni rezultatima.

Brzina berbe, navodi BHRT, ovisi o broju i učinkovitosti berača. U pravilu se dnevno ubere do dva vagona grožđa. Ručna berba smatra se najkvalitetnijom metodom jer omogućava pažljivo prikupljanje cijelog grožđa bez oštećenja loze.

U punom jeku

"Nije teško, ovo radimo svaki dan, čitavo ljeto provodimo tako da navikli smo na ovu temperaturu. Do sada smo ubrali 4 traktora... Mada nema ljudi zainteresiranih, pogotovo mladih, mladi neće da rade ovu vrstu posla", kaže Elvedina Mahinić.

Zbog nedostatka berača, mnoge vinarije su prisiljene koristiti strojne berače.

Dok je berba u vinogradima prošlih godina počinjala početkom rujna, ove godine već ovog mjeseca je u punom jeku. Vinogradari navode kako je kraća zima i proljeće s više sunčanih dana, značajno ubrzalo proces dozrijevanja grožđa, a s dobrim navodnjavanjem suša nije utjecala na lozu.

Video: Zbog izrazito toplog vremena berba grožđa u Hercegovini počela ranije

"Što se tiče kvaliteta godina je bila dobra, grožđe je zdravo, nije bilo nekih uvjeta za bolest, tako da što se toga tiče nismo imali nekih problema. Ove godine dosta dobro grožđe, zdravo tako da će i vino biti kvalitetno... Dosta je visoka temperatura, suho je vrijeme, što povoljno utječe na akumulaciju šećera i kiselina u grožđu, onda možemo očekivati i kvalitetno vino", ističe Nedim Penava, inženjer agronomije.

Cijena vina

Mario Čule, voditelj primarne proizvodnje u vinogradima, kaže kako je ova godina bilježi dobre rezultate.

"Za berbu 2024 godinu imamo vanredne rezultate, tako da smo zadovoljni ovom godinom, pogotovo zbog toga što su šećeri jako dobri, kiseli, to su svi parametri. Godina je ostala bez nekih većih napada tako da nismo imali nekih većih vremenskih nepogoda, niti napada bolesti", navodi Čule.

Cijene vina trebale bi ostati u približno istom rasponu kao prošle godine, s cijenama između 6 i 7 KM po litri. Ipak, moguće je da će doći do povećanja od 10 do 20 posto zbog rasta troškova repromaterijala i radne snage.

Bonus video

Video: O ljepoti kože - Lijepo je ono što se ne vidi (Pričamo o zdravlju, 03 - Bljesak)

 

Kopirati
Drag cursor here to close