Korisni savjeti

Ovo je najbolje doba dana za branje cvijeća, prema stručnjacima

Branje cvijeća iz vašeg vrta svodi se na branje u točno određeno doba dana za najbolje rezultate.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 26. 08. 2024. u 11:53 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za najljepše bukete i aranžmane od rezanog cvijeća ključno je vrijeme, prenosi Southern Living. Ali ne radi se samo o branju prije nego što cvijeće dostigne punu zrelost ili prije nego što shvatite da je njegova ljepota potrošena - branje cvijeća iz vašeg vrta svodi se na branje u točno određeno doba dana za najbolje rezultate.

Vrijeme branja može utjecati na kvalitetu vašeg rezanog cvijeća, osiguravajući da vaši cvjetovi blistaju danima, umjesto da uvenu prije vremena. U ovom članku stručnjaci dijele sve informacije koje trebate znati o najboljem vremenu za branje cvijeća.

“Vrijeme je ključno kada se bere cvijeće jer utječe na njegovu hidrataciju i cjelokupno zdravlje”, kaže Berry. "Cvijeće ubrano u pravo vrijeme, obično rano ujutro ili kasno poslijepodne, više je hidratizirano i manje je pod stresom."

Osiguravanje optimalnog vremena pomoći će mu da zadrži vlagu jer će nastaviti učinkovito upijati vodu dulje od stabljika koje se beru u manje idealno vrijeme. To dovodi do čvršćih stabljika i pupova te svježijeg izgleda.

Snižene jutarnje ili kasno poslijepodnevne temperature jako su važni za dugovječnosti cvijeća, posebno u kombinaciji s vlažnijim uvjetima - ali nemojte podcjenjivati ni snagu sezonskog vremena.

"Branje cvijeća rano u sezoni nudi niz atraktivnih pupoljaka", kaže Vater. "U jesen, kada zahladi, možete dobiti lišće s prepoznatljivim crvenim i narančastim nijansama, a u kasnu jesen i zimu, bobice koje će dodati jedinstvenu teksturu i štih vašim aranžmanima."

Jutarnje vrijeme

Rano jutro smatra se najboljim vremenom za branje većine cvijeća. To je zato što niže temperature pomažu cvijeću da ostane lijepo i svježe. "Hladni, vlažni jutarnji uvjeti mu pomažu da održi vlagu, osiguravajući da dulje ostanu svježi i živi", objašnjava Berry.

"Ovo razdoblje omogućuje cvijeću da bude na vrhunskoj razini hidratacije, što ga čini manje sklonim venuću." Kada živa počne rasti i sunčeve zrake postanu jače prema podnevu, to uzrokuje bržu dehidraciju, zbog čega će vaše cvijeće brže uvenuti.

Savjeti za branje cvijeća ujutro

Uvijek koristite čiste, oštre škare jer ćete tako spriječiti oštećenje stabljike prilikom branja.

Ponesite kantu mlake vode sa sobom u vrt kada budete spremni za rezanje i stavite je na tamno mjesto. Tako stabljike možete odmah staviti u vodu, što može smanjiti mogućnost uvenuća.

Odaberite prave pupoljke. Odaberite cvijeće koje se tek počelo otvarati. Ovi cvjetovi će vam dati najduži vijek trajanja.

Kasno poslijepodne/navečer

“Branje cvijeća u kasnim poslijepodnevnim ili večernjim satima može biti korisno jer su biljke fotosintezom tijekom dana akumulirale više ugljikohidrata i energije”, objašnjava Berry.

"Ova rezerva energije pomaže u održavanju cvijeća nakon što se reže, pridonoseći duljoj svježini." Stručnjak za cvijeće kaže da niže večernje temperature također mogu smanjiti stres na cvjetovima. Ako nije moguće rezati cvijeće ujutro, kasno poslijepodne i rana večer su prikladna alternativa.

Savjeti za branje cvijeća poslijepodne ili navečer

Započnite rano: kada cvijeće režete u kasnim poslijepodnevnim ili večernjim satima, pripremni radovi počinju u jutarnjim satima.

Zalijevajte cvijeće tijekom dana kako bi bilo hidratizirano do vremena kada ste spremni za branje.

Pripremite kantu mlake vode koju ćete iznijeti u svoje dvorište kada budete spremni za branje. Treba ga staviti na tamno mjesto u blizini, kako biste mogli dodati stabljike u kantu odmah nakon branja.

Podnevno vrijeme

Od svih trenutaka u danu, podne je najgore vrijeme kad možete brati cvijeće te bi ga trebali izbjegavati u širokom luku.

Kopirati
Drag cursor here to close