I cijene ugrožavaju

Posavina: Suša nanijela ogromne štete, bez pomoći nema novih usjeva

Zbog iznimno loših prinosa, Vlada ŽP donijela je odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće od suše
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 01. 09. 2024. u 07:55 Bljesak.info
RTV HB | Suša izazvala ogromne štete u poljoprivredi, Vlada ŽP proglasila stanje prirodne nesreće

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoke temperature koje ne jenjavaju izazvale su ogromne štete u poljoprivredi na području Županije Posavske (ŽP), osobito na usjevima soje, kukuruza i suncokreta, izvijestila je Televizija Herceg-Bosne.

Zbog iznimno loših prinosa, Vlada ŽP donijela je odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće od suše na jučerašnjoj sjednici, priopćeno je iz Udruge poljoprivrednika Orašje.

"Prinosi su toliko loši da na nekim parcelama žetva nije ni bila potrebna," izjavio je Perica Marošević, predsjednik Udruge poljoprivrednika Orašje, dodajući kako su štete na usjevima soje stopostotne, dok su prinosi kukuruza i suncokreta daleko ispod očekivanih.

Matej Ević, potpredsjednik Udruge, istaknuo je kako se prinosi kukuruza kreću od 3,5 do 6 tona po hektaru, dok je suncokret dao prosječno 2,5 tone po hektaru, što je znatno manje od uobičajenih 3,5 do 4 tone.

Ratarima dodatno otežavaju situaciju niske otkupne cijene.

"Otkupna cijena kukuruza je trenutno 0,34 do 0,35 KM, dok je cijena soje oko 0,80 KM, a suncokreta 0,80 KM," rekao je Ević.

Marošević je upozorio kako su poljoprivrednici suočeni s financijskim gubicima te zatražio hitnu pomoć vlasti.

Poljoprivrednici očekuju novčanu pomoć zbog pretrpljenih šteta, a ako ona ne stigne na vrijeme, proizvodnja iduće godine mogla bi biti ugrožena zbog visokih cijena repromaterijala, zaključuju iz Udruge poljoprivrednika Orašje.

Kopirati
Drag cursor here to close