Korak naprijed

Europska komisija prvi put dobiva povjerenicu za inovacije i startupe

Troje će novih povjerenika u Komisiji dijeliti zadatke vezane uz tehnološku i digitalnu industriju, startupe, regulativu i s time povezane politike, s nekim novim područjima fokusa.
Gospodarstvo / Posao | 18. 09. 2024. u 13:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi mandat Europske komisije donijet će brojne promjene, koje će se odraziti i na tehnološki sektor te, vjerojatno, buduće odluke o regulativama, poticajima i politikama vezanima uz taj dio gospodarstva.

Nova komisija bit će sastavljena bez dvoje istaknutih članova iz prošloga mandata. Među novim povjerenicima neće biti dugogodišnja povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager, kao niti povjerenik za unutarnje tržište, Thierry Breton. Sada je poznato i tko će nastaviti rad u njihovim resorima, javlja Bug.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen odlučila je posao raspodijeliti nešto drugačije nego u proteklom sastavu. Tako će povjerenica iz Finske, Henna Virkkunen, postati izvršnom potpredsjednicom Komisije za tehnološki suverenitet, sigurnost i demokraciju.

Njezin djelokrug uključivat će provedbu digitalnih politika i onih vezanih uz napredne tehnologije, poput umjetne inteligencije, poluvodiča i kvantnog računalstva. Također će nadzirati i provedbu aktova o digitalnim uslugama i tržištima, za što su se dosad brinuli Vestager i Breton.

Drugo novo ime u Komisiji je Stéphane Séjourné, izravni zamjenik Bretona, koji će dobiti resor prosperiteta i industrijske strategije, a nastavit će rad i na jedinstvenom unutarnjem tržištu, kao i prethodnik mu. Zadatak će mu biti osigurati uvjete za napredak kompanija u EU, što će uključivati regulatorno okruženje vezano za investicije, ekonomsku stabilnost i sigurnost te slobodnu trgovinu.

Trio novih lica u Komisiji, čiji će se rad ticati tehnološkog sektora, upotpunjava bugarska povjerenica Ekaterina Zaharieva, koja bi trebala preuzeti resor istraživanja i inovacija.

Tamo će biti zadužena za poticanje rada startupa te istraživanja u područjima znanosti i tehnologije, što je okosnica europskog gospodarstva. Brinut će o tome da se dovoljno sredstava ulaže u strateške prioritete EU i revolucionarne inovacije.

Razvit će i europsku strategiju za poticanje startupa, poticajno okruženje za njih te regulatorni okvir koji im omogućava rast i razvoj.

Zadatak joj je i raditi na stvaranju Akta o inovacijama, koji bi pomogao u spajanju inovatora i malih poduzetnika s velikim institucionalnim ulagačima. Fokus će pritom biti na sektorima "zelene" i digitalne tranzicije, biotehnologiji i naprednim materijalima.

Svi ovi novi članovi i njihovi resori tek su prijedlog von der Leyen, koji će morati dobiti i službenu potvrdu u Europskom parlamentu.

Kopirati
Drag cursor here to close