Revizija

Kako radi Zavod MIO: Ne znaju koliko prostora imaju, rade kraće i primaju bez natječaja

Predmet revizije bio je i prijem 15 zaposlenika u radni odnos koji je izvršen bez procedure javnog oglašavanja…
Gospodarstvo / Posao | 06. 09. 2024. u 14:49 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje ne posjeduje vjerodostojnu dokumentaciju o vlasništvu ili pravu korištenja za 36 poslovnih prostora iskazanih u poslovnim knjigama, sadašnje vrijednosti u iznosu od 5.272.178 KM, objavio je Ured za reviziju institucija u FBiH u Izvještaju o financijskoj reviziji Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje za 2023. godinu.

125 poslovnih prostora

Revizori navode kako je utvrđeno da Federalni zavod u svojim pomoćnim evidencijama vodi 125 poslovnih prostora koje najvećim dijelom koriste središnje i kantonalne administrativne službe i ispostave, kao i udruženja umirovljenika od kojih je Federalni zavod je upisan u zemljišne knjige kao vlasnik za 63 poslovna prostora. Također, u Bilansu stanja je evidentirano 116 poslovnih prostora od kojih je za 36 iskazana sadašnja vrijednost u iznosu od 5.272.178 KM, a Federalni zavod ne posjeduje dokumentaciju o vlasništvu ili pravu korištenja stalnih sredstava.

Između ostalog, revizori su se osvrnuli i na evidentiranje izdataka za nabavku opreme u iznosu od 1.472.519 KM, na osnovu ugovora zaključenih u 2023. godini za koje je isporuka i fakturiranje izvršeno u 2024. godini, navodeći kako je provedeno po instrukciji Federalnog ministarstva financija – Predbilansne radnje za 2023. godinu.

''Ova instrukcija nije u skladu sa članom 4. i 76. Zakona o proračunima u FBiH, jer nije ispoštovan princip jedne godine, a izdaci su priznati u tekućoj godini, iako je poslovni događaj nastao u narednoj godini'', navode revizori.

Precijenjeni rashodi

Evidentiranje je, navodi se, izvršeno na osnovu ugovora, za postupke koji su planirani i provedeni u posljednjem kvartalu, te su s izabranim dobavljačima nakon provedenih otvorenih postupaka javnih nabavki zaključeni ugovori.

''Potpisanim ugovorima o nabavci i isporuci utvrđeni su rokovi izvršenja ugovora u periodu od 45 dana do 120 dana od zaključenja ugovora. Federalni zavod je u okviru izdataka na nabavku opreme evidentirao izdatke u iznosu od 1.472.519 KM, iako poslovni događaj u 2023. godini nije nastao'', navode revizori i dodaju kako ''navedeno ima za posljedicu da su iskazani izdaci za nabavku opreme i razgraničeni rashodi precijenjeni najmanje za 1.472.519 KM''.

Revizori navode i kako financijsko poslovanje Federalnog zavoda preko Trezora FBiH ''ne daje informacije o izvorima i utrošku sredstava, odnosno nije moguće utvrditi koji iznos proračunskih sredstava je utrošen za financiranje obveza po osnovu prava ostvarenih iz člana 129. Zakona o MIO, niti je poznato koliko sredstava za redovne mirovine je isplaćeno iz doprinosa za PIO, a koliko sredstava iz Proračuna FBiH za mirovine ostvarene po povoljnim uvjetima''.

15 zaposlenika

Predmet revizije bio je i prijem 15 zaposlenika u radni odnos koji je izvršen bez procedure javnog oglašavanja, primjenjujući izuzeća shodno Uredbi o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u FBiH.

''Međutim, Federalni zavod je angažiranje devet osoba na određeno vrijeme vršio tijekom cijele godine, čime nisu ispunjeni uvjeti iz Uredbe, s obzirom na to da se radi o sistematiziranim radnim mjestima za koja je trebalo provesti procedure javnog oglašavanja'', navodi se.

U izvješću stoji i kako je u 2023. godini podneseno 20.466 zahtjeva za ostvarivanje prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja, ali da su utvrđena kašnjenja u rješavanju o pravima osiguranika kod 25% od ukupno uzorkovanih predmeta.

Kašnjenje

''Također, nisu ispoštovani rokovi kod rješavanja predmeta u drugom stupnju i kod predmeta koji su na osnovu presuda nadležnih sudova vraćeni na ponovni postupak Federalnom zavodu. Na osnovu izvršenog uvida u predmete uzete u uzorak iz dvije baze podataka, odnosno 118 iz ERC ZIPO baze Sarajevo i 32 iz baze Informacijskog sustava Mostar konstatirali smo da Federalni zavod u određenim slučajevima kasni sa donošenjem rješenja, što nije u skladu s članom 216. Zakona o upravnom postupku. Od ukupno 150 uzorkovanih predmeta iz dvije baze podataka Federalni zavod je 75% rješenja donio u roku, a preostalih 38 uzorkovanih rješenja doneseno je nakon isteka roka, bez adekvatnog obrazloženja. Pregledom predmeta uzetih u uzorak konstatirali smo da Federalni zavod sve uložene žalbe nije rješavao blagovremeno, odnosno od 56 podnesenih žalbi uzetih u uzorak, 38 predmeta je riješeno u zakonski predviđenom roku, dok je za deset riješeno nakon isteka zakonski utvrđenog roka zbog dodatnih provjera, dopune dokumentacije ili dostavnice van BiH. U odabranom uzorku konstatirano je kašnjenje bez opravdanja za osam (15%) postupanja po podnesenim žalbama'', navode revizori.

Radno vrijeme

Otkrivene su nepravilnosti i s radnim vremenom jer je pravilnikom o radu Federalnog zavoda propisano puno radno vrijeme u trajanju od 37,5 sati tjedno.

''Navedeno ističemo zato što je utvrđeno radno vrijeme kraće od 40 sati tjedno i može biti uzrok neizvršavanja poslova iz nadležnosti, odnosno dodijeljenih radnih obveza i zadataka u zakonski utvrđenim rokovima koji su konstatirani obavljenom revizijom, evidencije ne sadrže podatke o službenim i privatnim izlazima u tijeku rada, zbog čega izražavamo sumnju u njihovu vjerodostojnost'', naveli su, između ostalog, revizori.

Kopirati
Drag cursor here to close