Mostar

Osnovan sindikat državnih službenika i namještenika pravosuđa u HNŽ

U prostorijama Općinskog suda u Mostaru, dana 1. srpnja 2024. godine, održana je Osnivačka skupština Jedinstvenog sindikata državnih službenika i namještenika pravosuđa.
Gospodarstvo / Posao | 03. 07. 2024. u 08:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prostorijama Općinskog suda u Mostaru, dana 1. srpnja 2024. godine, održana je Osnivačka skupština Jedinstvenog sindikata državnih službenika i namještenika pravosuđa u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Naime, uposlenici u pravosuđu HNŽ su uvidjeli da se do sada nije pridavao poseban značaj poslovima državnih službenika i namještenika u sudovima i tužiteljstvima te je bilo neophodno da se sami organiziraju i postave sebi osnovni zadatak, a to je borba za prava i interese radnika zaposlenih u ovoj oblasti.

Navode kako uposlenici u ovoj oblasti imaju obaveze i odgovornosti u sklopu svojih radnih zadataka koji se u mnogo čemu razlikuju od većine u ostalim državnim organima. Specifičnost posla nije prepoznala ni izvršna vlast, niti sindikalni predstavnici koji su do sada zastupali interese radnika u pravosuđu, pa je Osnivački odbor, uz podršku više desetina radnika sudova i tužiteljstava u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, odlučilo formirati Jedinstveni sindikat.

Foto: PR /  Osnovan sindikat državnih službenika i namještenika pravosuđa u HNŽ

''Uposlenici u pravosuđu obavljaju poslove nekoliko radnih mjesta zbog nedostatka radnika u pravosuđu zbog činjenice da sve više radnika napušta pravosuđe i prelazi u druge organe državne službe, a sve iz razloga što su u općinama, ministarstvima i drugim državnim organima radnicima bolje plaće i imaju manje posla u odnosu na radnike u sudovima i tužiteljstvima. Jedinstveni Sindikat će uložiti sve napore da ukaže na značaj i doprinos koji uposlenici u pravosuđu imaju za funkcioniranje pravosudnog sistema, kao jednog od razina vlasti, te da svi uposlenici budu adekvatno plaćeni zbog kompleksnosti svojih poslova'', navode u priopćenju.

Državni službenici i namještenici pravosuđa u Hercegovačko-neretvanskoj županiji su u ostvarivanju svojih radničkih prava dobili podršku Ministra pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNŽ Gorana Karanovića i Federalnog ministra pravde Vedrana Škobića kao i nositelja pravosudnih funkcija Općinskog suda u Mostaru, koji su, kako navode, prepoznali svu problematiku i izazove koje uposlenici svakodnevno imaju.

Foto: PR /  Osnovan sindikat državnih službenika i namještenika pravosuđa u HNŽ

''Jedinstveni sindikat državnih službenika i namještenika pravosuđa u Hercegovačko-neretvanskoj županiji se nada i poziva i druge sudove i tužiteljstva s područja Federacije Bosne i Hercegovine da slijede naš primjer kao i primjer uposlenika pravosuđa Tuzlanskog/županije i prepoznaju važnost uspostavljanja svojih sindikata pravosuđa, i time, kako kolege iz Tuzlanskog kantona kažu, stvore preduvjete za sindikalno povezivanje i jedinstveno djelovanje na razini Federacije Bosne i Hercegovine svih radnika sudova i tužiteljstava, jer svi zajedno dijelimo iste obaveze i odgovornosti'', navedeno je u priopćenju.

 

Kopirati
Drag cursor here to close