Nije u Splitu

Znate li koji je najveći trg u Dalmaciji?

Iako su vam misli sigurno poletjele prema Splitu, kao najvećem gradu Dalmacije i drugom po veličini u Hrvatskoj, odgovor se krije na jednom obližnjem otoku.
Gospodarstvo / Turizam | 10. 07. 2024. u 23:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradski trgovi oduvijek su središta društvenog života. Na njima se ljudi sastaju, druže, na njima se održavaju javne manifestacije, često su glavni orijentir za sve smjerove i udaljenosti nekog mjesta. Glavni gradski trg je, bez sumnje, srce svakog grada. I svaki krije neku zanimljivu priču i neobičnu činjenicu.

Znate li, primjerice, gdje se nalazi najveći trg u Dalmaciji? Iako su vam misli sigurno poletjele prema Splitu, kao najvećem gradu Dalmacije i drugom po veličini u Hrvatskoj, odgovor se krije na jednom obližnjem otoku.

Uvala koja je postepeno zatrpavana

Trg svetog Stjepana u Hvaru, na istoimenom otoku, najveći je u Dalmaciji i jedan od većih na Mediteranu. To mu je službeno ime, no puno ćete češće čuti da ga mještani zovu jednostavno – Pjaca.

Nekad je na njegovom mjestu bila duboka uvala, koja je postepeno zasipavana, sve dok nije poprimio današnje dimenzije. Prostor trga nekad je dijelio dva utvrđena grada, Grode na sjeveru i Burga na jugu.

"Pjaca je do 15. stoljeća već bila formirana, s katedralom na istoku i morem na zapadu. U početku je bila šira od današnje. No s vremenom se zbog manjka prostora unutar utvrđenog grada grade kuće na sjevernom dijelu Pjace, ispred gradskih zidina," stoji na stranici TZ Hvara. U potpunosti je popločan još u 18. stoljeću, 1780. godine. U njegovom središtu sve do danas stoji komunalni bunar iz 1520. godine, prenosi Putni kofer.

Oko glavnom gradskog trga nalaze se najvažnije gradske znamenitosti

Zahvaljujući svojoj bogatoj povijesti, otok se danas ponosi s čak 936 spomenika, od kojih je šest zaštitio UNESCO. Osim toga, stanovnici ovog kraja ostavili su neizbrisiv trag u domaćoj kulturi i svjetskoj literaturi, poput Hanibala Lucića i Petra Hektorovića. Oko glavnog hvarskog trga nalaze se neke od najvažnijih gradskih znamenitosti.

Jedna od njih je svakako katedrala svetog Stjepana, pape i mučenika, koja status prvostolnice ima od 13. stoljeća.  Na otoku je davne 1612. godine sagrađeno i prvo javno kazalište u Europi, koje se također nalazi na glavnom hvarskom trgu. Ono je stoljećima njegovalo glazbu, ples i dramsku umjetnost i obogaćivalo život na cijelom otoku.

Kopirati
Drag cursor here to close