Zadnja rekonstrukcija od 2008. do 2016. godine

Iskakanje vlakova i stanje pruge - Željeznička infrastruktura je zanemarena

Željeznička infrastruktura je godinama u podređenom položaju u odnosu na cestovnu infrastrukturu, rekli su za Bljesak.info iz Željeznica FBiH govoreći o stanju pruga.
Gospodarstvo / Ulaganja | 28. 06. 2024. u 14:36 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su u zadnjih godinu dana nekoliko puta iskakali vlakovi iz tračnica, iz Željeznica FBiH
kažu kako su Željezničke pruge u Federaciji Bosne i Hercegovine sigurne za odvijanje putničkog i teretnog prometa propisanim brzinama i njihovo stanje odgovara vrijednostima dozvoljenih brzina u željezničkom prometu definiranih Redom vožnje za 2023./2024. godinu.

Iz Željeznica kažu kako željeznička infrastruktura u FBiH zahtijeva kontinuirano održavanje i dodatna ulaganja.

''Kroz sistem tekućeg održavanja produžava se eksploatacijski vijek pruga. Glavna opravka pruge je izvršena na dijelu pruge od Sarajeva do Čapljine u dužini od 163 kilometra u periodu od 2006. do 2018. godine, po dionicama: Bradina – Konjic, 2006.; Konjic- Mostar - Čapljina, 2012.; Rasputnica Miljacka – Bradina, 2018.'', kažu iz željeznica FBiH za Bljesak.

Podređeni položaj

Željeznička infrastruktura je, navode nam iz Željeznica FBiH godinama u podređenom položaju u odnosu na cestovnu infrastrukturu.

''Od Vlade FBiH očekujemo da će u narednom periodu osigurati značajnija sredstva za razvoj željezničke infrastrukture. U cilju daljeg unapređenja rada i modernizacije Željeznica FBiH, neophodna je potpuna primjena zakonske regulative koja uređuje rad Željeznica FBiH i to: Zakona o Željeznicama FBiH, Zakona o financiranju infrastrukture i sufinanciranju putničkog i kombiniranog prometa i Zakona o financijskoj konsolidaciji BiH'', navode.

Često je postavljano i pitanje vrši li se uopće nadzor pruge prije polaska vlakova, a iz Željeznica kažu kako svaka pruga u FBiH ima odgovarajuću službu i osoblje za kontrolu i praćenje stanja pruge.

''Kontrola stanja pruge vrši se svakodnevno kroz sistem ophodnje. Vrše se također tehnički pregledi i mjerenja na elementima gornjeg stroja pruge, signalno sigurnosnih uređaja i kontaktne mreže. Obim i vrsta kontrola stanja pruga, propisani su tehničkim željezničkim propisima'', navode.

Nakon iskakanja, rade se analize

Na pitanje zašto dolazi do sve češćeg ispadnja vlakova iz šina u zadnjih godinu dana, te jesu li urađene analize i pronađeni uzroci nesreća, iz Željeznica tvrde kako su glavni krivac ekstremno visoke temperature, kakve su zabilježene proteklih dana, iako su vlakovi ispadali i tijekom proljetnih i zimskih mjeseci.

''Esktremno visoke temperature, kakve su zabilježena proteklih dana na određenim mjestima mogu prouzrokovati devijacije kolosijeka što može prouzrokovati vanredni događaj. Zbog toga se uvode preventivne mjere smanjenja redovnih brzina svih vlakova na svim prugama, u cilju sigurnog odvijanja željezničkog prometa'', navode iz Željeznica FBiH.

Za svaki slučaj iskakanja željezničkih vozila sa šina, navode, analiziraju se i utvrđuju mogući uzroci i veličine posljedica, koja su ta iskakanja prouzrokovala.

Poslije izvršene analize, rade se preventivne mjere na eliminaciji sličnih događaja u budućnosti'', navode.

Kopirati
Drag cursor here to close